Ανοικτή πρόταση και πρόσκληση στο Δήμο Δωρίδας
.
-Η ΑΝΕΡΓΙΑ έπιασε το 27% στην Ελλάδα και το ποσοστό στη νεολαία πέρασε το 60% σε πολλούς Δήμους.
-Η Ελληνική κοινωνία όπως διαβάζουμε και βλέπουμε γύρω μας, τρέχει με 27% ανεργία και στο τέλος του ’13 θα έχει χειροτερέψει.Ανάπτυξη δε βλέπουμε στο τούνελ (μάλλον φίλοι μου χαθήκαμε μέσα στο ίδιο το τούνελ, μετά και τις λαθεμένες συνταγές του ΔΝΤ) άρα πρέπει να ταιριάξουμε μεταξύ μας, να σκαρφιστούμε και να ψάξουμε για νέες νέες μορφές απασχόλησης, να δημιουργήσουμε τη “δική μας κοινωνική οικονομία”.
Να πουλήσουμε μόνοι μας σαν «άνεργοι» τις υπηρεσίες μας στη κοινωνία, στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η τελευταία εγκύκλιος του αρμόδιου Υπουργείου, λέει ξεκάθαρα ότι «Αναστέλλονται όλες οι προσλήψεις προσωπικού σε δήμους και περιφέρειες, καθώς και στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ μέχρι το τέλος του 2016, για όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες».
Αλλωστε όλοι ξέρουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει πλέον τη δυνατότητα προσλήψεων προσωπικού , αργά ή γρήγορα οι περισσότεροι Δήμοι θα βρεθούν κάτω από επιτήρηση κάποιου Ολλανδού ή Γερμανού (το βλέπουμε ήδη σε αρκετές Δημόσιες Υπηρεσίες και σε λίγο σε κάποιες Τράπεζες).
Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης ψάχνουν αλλά δε βρίσκουν τρόπο για προσλήψεις προσωπικού.
Εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη ιδρύθηκαν και λειτουργούν αποτελεσματικά «Συνεταιρισμοί που παρέχουν τις Υπηρεσίες τους» στη κοινωνία, στους Δήμους κλπ.
Για να μη παρεξηγηθούμε επειδή σα χώρα και οικονομία έχουμε καεί στο παρελθόν από την ίδρυση και λειτουργία των «Συνεταιρισμών», ξεχάστε αυτή την ιστορία.Μιλάμε για σύγχρονη επιχείρηση που λειτουργεί με πρότυπα και κατατσατικό, μιλάμε για ολιγομελή τμήματα, γκρούπ ανθρώπων και ειδικοτήτων που έχουν όρεξη για δουλειά, διότι σε αντίθετη περίπτωση «πάνε σπίτια τους».Αυτοί οι συνεταιρισμοί λέγονται «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ» ή «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ» και λειτουργούν με κριτήριο την «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»
Ομάδες ανθρώπων ή ο Δήμος (γενικά οι εργοδότες) αναθέτουν «συγκεκριμένο έργο» στη«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ» και η τελευταία αναλαμβάνει να το διεκπεραιώσει σαφώς έναντι «αμοιβής» και ενός κέρδους.
Κατ’ αυτό το επιχειρηματικό σχέδιο : 1) τα μέλη της Συνεταιριστικής επιχείρησης βρίσκουν «απασχόληση» και 2) ο Δήμος επιτυγχάνει το σκοπό του (δίχως να προσλάβει προσωπικό) με μικρότερη αμοιβή (απ’ότι οι μόνιμοι υπάλληλοι) και μάλιστα ο εργοδότης (πχ ο Δήμος) έχει τις ίδιες και καλλίτερες υπηρεσίες με μειωμένο κόστος κατά 30-35% !
Ο Δήμος έτσι καλύπτει όλα τα κενά του.
Γνωρίζω ότι όλα αυτά φαίνονται στην αρχή «κάπως περίεργα», θα υπάρξουν επιφυλάξεις και φόβοι στην αρχή, αλλά τελικά το σύστημα της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ και της Κοινωνικής Οικονομίας θα δουλέψει, όπως θα δουλέψει και ο κάθε «μέτοχος» της «επιχείρησης» ( Συνεταιρισμού 6-7 ατόμων). Να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο ότι δε μιλάμε σαφώς για «μέλη» τεμπέληδες, που απλά επιζητούν «απασχόληση», αλλά για «τίμιο εργαζόμενο» κάτω από ανθρώπινες συνθήκες εργασίες.
Να τονίσω ότι οι παραπάνω Κοινωνικές Επιχειρήσεις λειτουργούν εδώ και χρόνια στην Ευρώπη, απασχολούν πάνω από 14 εκατομ εργαζόμενους και μάλιστα λαμβάνουν πρόσθετα και κοινοτικές επιδοτήσεις.
Κάποιος τώρα θα βάλει μια σειρά από εύλογα ερωτήματα, όπως :
- πόσα μέλη θα είμαστε σε κάθε Συνεταιριστική επιχείρηση ?
(για συντομία θα τη λέω «Σ.Ε.»)
2. Τι αντικείμενο εργασίας θα έχουμε ?
3. Ποιόν θα έχω για «εργοδότη» ?
4. Που θα έχουμε την έδρα της επιχείρησης (Σ.Ε.) ?
Απάντηση :
- από 5- 7 μέλη ανά «Σ.Ε.»
- Καθαρισμός κτηρίων, φύλαξη ηλικιωμένων, παροχή έτοιμου φαγητού σε άτομα με ειδικές ανάγκες, παροχή υδραυλ-ηλεκτρολογικών εργασιών, συντήρηση σπιτιών, καλλιέργεια εποχιακή, απασχόληση στο τουρισμό, αθλητισμό-γυμναστική-μαθήματα χορού – μουσικής κλπ.Η Σ.Ε. δηλαδή θα αναλαμβάνει μια «παροχή υπηρεσιών».
- Ομάδες ανθρώπων, μεμονωμένους εργοδότες (ιδιώτες), το Δήμο, μια αγροτική επιχείρηση –καλλιέργεια γής-συγκομιδή, ιχθυοκαλλιέργεια, ξενοδοχεία, μπάρ-καφενείο κλπ.
- Ο Δήμος κάλλιστα μπορεί να στηρίξει τη Σ.Ε. και να της δώσει ως «έδρα» κάποιο κτήριο, κάποια αίθουσα του Δήμου (άνευ αμοιβής φυσικά).
Να καταλάβουμε ότι η Σ.Ε. θα παράγει «εσωτερική οικονομία» σε μία κοινωνία κλειστή, σε μία περιοχή, θα δημιουργήσει «απασχόληση» κάτω από τα «νέα δεδομένα της ανεργίας» που όπως προδιαγράφεται θα κρατήσει αρκετά χρόνια.Σίγουρα αρωγός σε αυτή τη νέα προσπάθεια πρέπει να είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση (κλπ φορείς), για παροχή Νομικής & Οικονομοτεχνικής Υποστήριξης.-
Στόχος θα είναι η «κοινωνική συνοχή» της περιοχής μας.
Από τη Δωρίδα απουσιάζει μία Επένδυση στην “Κοινωνική Οικονομία” και θεωρώ ”ότι τη χρωστάμε”.
Για την καταπολέμηση της ανεργίας & την δίκαιη κατανομή του τοπικού πλούτου.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι πλέον ένα πείραμα στην Ελλάδα. Οπως σε όλα τα πράγματα υπάρχουν «μπροστάρηδες» που διαθέτουν «ανοιχτά μυαλά» και δημιουργούν και πάνε μπροστά.Υπάρχουν Δήμαρχοι που «βάζουν πλάτη” στο κοινωνικό ιστό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πχ ο Δήμος Κώ, που έφτιαξε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα και το ονόμασε «ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ». Πρόκειται πράγματι για μία ΑΣΠΙΔΑ στον άνεργο κάτοικο της ΚΩ.
Παρακάτω σας μεταφέρω μηνύματα και μέρος των σχεδίων δράσης του Δήμου Κώ.Μιλάμε για Δήμο με όραμα και ανάπτυξη.Ελπίζω ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι Δωρίδας, να διαβάσουν ολόκληρο το άρθρο και να μπορέσω να συνεισφέρω “έστω κάτι” στο τόπο μου.
(σημείωση , σε άρθρο μου που θα ακολουθήσει σε λίγες μέρες θα αναπτύξω περισσότερο το θέμα της «Σ.Ε.» - Συνεταιριστικής Επιχείρησης).
Ευχαριστώ για το Χρόνο σας
- Θανάσης Κ. Παπαχαραλάμπους
Διπλ Πολιτ. Μηχανικός, Αναλυτής -Εντεταλμένος Μηχανικός και στέλεχος ΜεγάλουΕλληνικού Χρηματοπιστωτικού Ομίλου.
- Ε mail : efpalio.riviera@gmail.com
————————————————————————————-
ΔΗΜΟΣ ΚΩ
Προοίμιο
Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εθνικό και διεθνές οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, η αναγκαιότητα της συνεργασίας και της συνένωσης δυνάμεων καθίσταται επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε.
Την ώρα που παγκόσμιοι επιχειρηματικοί κολοσσοί συνενώνουν τις δυνάμεις τους για να μπορέσουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο οι μικρές νησιωτικές μας κοινωνίες να μην αντιλαμβάνονται την ανάγκη αλλαγής του επιχειρηματικού μοντέλου της ατομικής επιχείρησης που αναπτύχθηκε τα τελευταία 40 χρόνια στην χώρα μας, με αποτέλεσμα να σβήνουν από τον χάρτη δεκάδες μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν τον εισαγόμενο ανταγωνισμό.
Η εσωστρέφεια που δημιουργείται από την προσπάθεια περιχαράκωσης της λειτουργίας των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων έχει ως άμεσο αντίκτυπο την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας και την σταθερή πτωτική πορεία της κάθε επιχείρησης μέχρι και τον αφανισμό της.
Θύματα του κλίματος της οικονομικής ανασφάλειας είναι πρωτίστως οι νέοι άνθρωποι, όπου τα στατιστικά δείχνουν την ανεργία των νέων άνω του 50%, με αποτέλεσμα το πλέον παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό της κοινωνίας μας, να μένει αποκλεισμένο από την αγορά εργασίας χωρίς τη δυνατότητα να αποδώσει στην κοινωνία το υπερκέρδος της εργασίας του που παρέχει άμεση ώθηση στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.
Ιδιαίτερα δε οι απώλειες μεγεθύνονται από την αδυναμία στήριξης του υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει κάθε κοινωνία με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται στασιμότητα στην επιχειρηματική καινοτομία και να μην δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Οι απώλειες είναι ακόμα μεγαλύτερες τόσο για την οικονομία όσο και για την ίδια την κοινωνία όταν το καταρτισμένο προσωπικό ωθείται στη μετανάστευση.
Με βάση τα ανωτέρω και την πίστη ότι οι επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας μπορούν να δώσουν άμεσα λύσεις, εμείς τα μέλη των πρώτων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στην Κω και την Ελλάδα, αποφασίσαμε την ίδρυση της ΚΩΣ ΑΣΠΙΣ για να δώσουμε, πέραν της στήριξης του Δήμου της Κω, στην κοινωνία και τους νέους ανθρώπους ένα ακόμα εργαλείο διεξόδου από τον φαύλο κύκλο της οικονομικής κρίσης, της ύφεσης και της ανεργίας.
Στον οδηγό θα βρείτε όλες εκείνες τις πληροφορίες που θα σας επιτρέψουν να πλοηγηθείτε με ασφάλεια στους όρους Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και να διαπιστώσετε αυτόβουλα το αν αξίζει να ενταχθείτε σε μία μεγάλη οικογένεια κοινωνικής και οικονομικής αλληλεγγύης.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Δίκτυο Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Κω
———————
Πρόγραμμα ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ
.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΜΕΑΣ
- ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ –«ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ»
«Για την καταπολέμηση της ανεργίας & την δίκαιη κατανομή του τοπικού πλούτου»
Όταν τον Αύγουστο ο κ. Δήμαρχος ζήτησε από την Υπηρεσία Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής να προχωρήσει στην σύνταξη ενός Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Κοινωνική Οικονομία, θέτοντας ταυτόχρονα την πολιτική κατεύθυνση, προσωπικά πέρα από υποχρέωση το θεώρησα και ως μια πρόκληση. Αφενός γιατί το αντικείμενο της κοινωνικής οικονομίας παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον στην σημερινή συγκυρία και αφετέρου γιατί κάλυπτε μια ανάγκη της τοπικής κοινωνίας. Την ανάγκη της πλήρους αποσαφήνισης του συνολικού σχεδιασμού του Δήμου της Κω στον τομέα αυτό, πως αυτός συνδέεται και επηρεάζει τους υπόλοιπους τομείς των τοπικών αναπτυξιακών πολιτικών του Δήμου αλλά και πως δράσεις του ίδιου του προγράμματος συμπλέκονται και συνεργάζονται
Το έντυπο που κρατάτε στα χέρια σας αποτελεί το αποτέλεσμα αυτής της εργασίας την οποία ολοκλήρωσε η υπηρεσία τον Δεκέμβριο.
Σήμερα θα προσπαθήσω πολύ σύντομα και περιεκτικά να σας παρουσιάσω τα σημαντικότερα σημεία του Ολοκληρωμένου ΕΠ Τοπικής Ανάπτυξης ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ που φέρει ως υπότιτλο «Μαζί με τους νέους για την καταπολέμηση της ανεργίας και την δίκαιη κατανομή του τοπικού πλούτου»
Η αποστολή και το όραμα αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για τον τρόπο λειτουργίας και την οργάνωση του Δήμου. Σκοπός της διατύπωσης της αποστολής και του οράματος είναι να εξασφαλίσει πως όλοι οι ενδιαφερόμενοι, αιρετοί, υπάλληλοι και Δημότες, έχουν την ίδια αντίληψη για τη σημερινή κατάσταση του Δήμου και πολύ περισσότερο να αποσαφηνιστεί ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει και που σκοπεύει να φθάσει στο άμεσο μέλλον.
..
Δήμαρχος Κώ, Καϊσερλης Κωνσταντίνος
———————–
«Σύμφωνα με την νομοθεσία Αποστολή του Δήμου της Κω είναι η Διεύθυνση και Ρύθμιση όλων των Τοπικών Υποθέσεων»
Αναλύοντας την πιο πάνω διατύπωση, ο Δήμος έχει ως αποστολή τα παρακάτω:
1. Ενίσχυση της Τοπικής Ανάπτυξης και της Απασχόλησης
2. Ενίσχυση της Προστασίας και Διαχείρισης του Φυσικού και Δομημένου Περιβάλλοντος
3. Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής των πολιτών
4. Ενίσχυση της Κοινωνικής Προστασίας και της Αλληλεγγύης
5. Προώθηση της Παιδείας, του Αθλητισμού και του Πολιτισμού
6. Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας
Προκειμένου ο Δήμος να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τις πολιτικές σε όλους τους άξονες που σας ανέφερα συντάσσει το μεσοπρόθεσμο Τεχνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα όπου εντάσσονται όλες οι δράσεις μιας δημοτικής περιόδου. Όμως εξαιτίας αφενός της κρισιμότητας της περιόδου λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας και αφετέρου του ειδικού βάρους που δίδεται από την Δημοτική Αρχή στην κοινωνική οικονομία προκειμένου να υπάρξει δίκαιη κατανομή του πλούτου και νέες θέσεις απασχόλησης, απαιτήθηκε η εκπόνηση επιπλέον του Τεχνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος και ενός εξειδικευμένου Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Κοινωνική Οικονομία.
Πριν προχωρήσω στην παρουσίαση επιλεγμένων στοιχείων του ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ θεωρώ απαραίτητο να πω 2 μόνο γενικά στοιχεία για την Κοινωνική Οικονομία και συγκεκριμένα θα δώσω ένα σύντομο ορισμό της από τους πολλούς που μπορεί να βρει κανείς στην βιβλιογραφία και επίσης γιατί επενδύουμε σε αυτό τον τομέα της οικονομίας.
«Κοινωνική Οικονομία είναι μια οικονομία φτιαγμένη από πολίτες και όχι καταναλωτές, για να καλύπτει τις ανάγκες τους, μέσω δίκαιου καταμερισμού του παραγόμενου πλούτου από την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών ενός τόπου. Η αλληλεγγύη και η δημοκρατική συμμετοχή είναι βασικό συστατικό της. Είναι φιλική με το περιβάλλον, αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο τοπικά και με αειφορικές τεχνικές, ενώ δε στοχεύει στη μεγέθυνση των οικονομικών μεγεθών αλλά δίνει έμφαση στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης.»
Η Επένδυση στην κοινωνική οικονομία κατά την γνώμη μας είναι απαραίτητη λόγω της
Οικονομικής Κρίσης—
Της Εξαιρετικά κρίσιμη περιόδου για την χώρα και το νησί μας—
Της Εφαρμογής του Μνημονίου και των λοιπών περιοριστικών πολιτικών—
Του Παγώματος των προσλήψεων στο Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα—
Και τέλος για την Τόνωση της Απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο με την— δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Τι Είναι λοιπόν το Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ;
Είναι ένα εξειδικευμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Κοινωνική Οικονομία, που αφενός αποσαφηνίζει σε όλους τους ενδιαφερόμενους όλες τις πτυχές του θέματος αλλά κυρίως στόχο έχει να αποτελέσει τον Οδικό Χάρτη για την Επιτυχή Εφαρμογή του Προγράμματος Κοινωνικής Οικονομίας του Δήμου της Κω για τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της τριετίας 2012-2014.
Το Ολοκληρωμένο ΕΠ ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ δομείται σε τρία Μέρη :
1. Στο πρώτο μέρος του Ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Προγράμματος συνοψίζονται στοιχεία της υφιστάμενης κατάστασης της κοινωνικής οικονομίας, τα οποία ελήφθησαν υπ’ όψιν κατά την κατάρτιση του.
2. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται το όραμα, οι στρατηγικοί στόχοι και οι Άξονες Παρέμβασης του Ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Προγράμματος.
3. Στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται αναλυτικά οι δράσεις που απαιτείται να υλοποιηθούν ανά Άξονα Παρέμβασης και παρουσιάζονται συγκεντρωτικά οι απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση όλων των δράσεων, ο χρονικός προγραμματισμός των δράσεων και ο οικονομικός προγραμματισμός τους.
Επέλεξα να επικεντρωθεί η παρουσίαση στο Δεύτερο και Τρίτο Μέρος Για να μην κουράσω με την ανάλυση της Υφιστάμενης Κατάστασης στο νησί μας που και μακροσκελής και γνωστή σε όλους μας είναι λίγο πολύ. Άλλωστε όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ανατρέξει στο σχετικό έντυπο.
Οι στρατηγικοί Στόχοι που θέλει να επιτύχει το ΕΠ ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του είναι
Η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου μας—
Η δίκαιη κατανομή του παραγόμενου τοπικού πλούτου—
Η θεσμοθέτηση, η μέτρηση και η παρακολούθηση μιας σειράς Δεικτών που θα—απεικονίζουν «Το Οφέλος της Τοπικής Κοινωνίας από τον Τουρισμό».
Οι Δείκτες θα υπολογίζονται σε συνάρτηση με τον Αριθμό Θέσεων Εργασίας Μονίμων Κατοίκων στον τουριστικό τομέα (ξενοδοχεία, κέντρα διασκέδασης, καφετέριες, εστιατόρια), τον αριθμό των αφίξεων, τα έσοδα του Δήμου από τον Τουρισμό, την απορρόφηση της τοπικής παραγωγής από τις επιχειρήσεις του κλάδου, το κόστος των υποδομών για την υποδοχή της τουριστικής κίνησης, κ.α. Η συγκεκριμένη δράση, μεταξύ άλλων, θα υλοποιηθεί από το γραφείο Εργασίας και Απασχόλησης που θα συγκροτηθεί από την Δημοτική Κοινότητα της Κω.
Η δημιουργία θέσεων απασχόλησης με έμφαση σε θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης
Η απελευθέρωση των τοπικών δημιουργικών δυνάμεων
• Η καλλιέργεια των αρχών της κοινωνικής οικονομίας με έμφαση στην αλληλεγγύη σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας
Η ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας στον τομέα τηςκοινωνικής οικονομίας με στόχο την αξιοπρεπή διαβίωση των μελών, τη μακροχρόνια διατήρηση των θέσεων εργασίας και την σταδιακή δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
Η εφαρμογή ενός διαφανούς, αντικειμενικού, αξιοκρατικού και δημοκρατικού—συστήματος αρχικής στελέχωσης των επιχειρήσεων
Τοπική ανάπτυξη με στροφή στην ποιότητα με πιστοποιημένα τοπικά προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και με την επένδυση σε καινοτόμες δράσεις που εμπλουτίζουν και διαφοροποιούν το τουριστικό προϊόν
Η οργάνωση ομάδων παραγωγών σε συνεταιριστικά σχήματα
Οι παραπάνω στρατηγικοί στόχοι εξειδικεύονται σε πέντε (5) Άξονες Παρέμβασης που είναι:
1. Ο Συνολικός Σχεδιασμός για την Δημιουργία Επιχειρήσεων Κοινωνικής Οικονομίας με την υποστήριξη του Δήμου της Κω (και διακρίνεται σε Άμεσο όπου εντάσσονται οι 11 πρώτες Κοιν.Σ.Επ.– Μεσοπρόθεσμο – και Μακροπρόθεσμο)
2. Ο Σχεδιασμός και Λειτουργία Υποστηρικτικών Δομών για την Σύσταση, Λειτουργία, Νομική και Οικονομοτεχνική Υποστήριξη, την Εκπόνηση Επιχειρησιακών Σχεδίων και την συμμετοχή των Κοιν.Σ.Επ. σε προγράμματα
3. Δράσεις Δικτύωσης με εκπαιδευτικά ιδρύματα, παραγωγικούς φορείς, επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας σε Ελλάδα και Εξωτερικό
4. Επιμόρφωση και κατάρτιση του Ανθρώπινου Δυναμικού στις αρχές και τους στόχους της κοινωνικής οικονομίας, στην απόκτηση επιχειρηματικών δεξιοτήτων, στην απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων, κ.α.
5. Προβολή & Δημοσιότητα της συνολικής προσπάθειας που καταβάλλεται από την τοπική κοινωνία της Κω στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίαςμε στόχο την ενημέρωση όλων των κατοίκων της Κω, την πρόκληση ενδιαφέροντος για συνεργασία και αξιοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών και των παραγομένων προϊόντων από μεγάλους επιχειρηματικούς σχηματισμούς, την δημιουργία επωνυμίας για το Νησί της Κω ως Πρωτοπόρου στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος Κοινωνικής Οικονομίας μεγάλης κλίμακας, κ.α.
Στην συνέχεια παρουσιάζονται επιλεγμένα στοιχεία των αξόνων παρέμβασης
Έτσι στον Πρώτο Άξονα η Αρχική Πρόταση περιλαμβάνει την σύσταση 29 Κοιν.Σ.Επ.
Το Συνολικό Ενδεικτικό κόστος του άξονα για την τριετία 2012-2014: 6 εκ. €. Παρατήρηση: Το ακριβές κόστος είναι σε άμεση συνάρτηση των επιχειρηματικών σχεδίων που καταθέτουν οι Κοιν.Σ.Επ. κατά την φάση αξιολόγησης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον Δήμο.
Σε αυτό το σημείο κρίνεται απαραίτητο να σημειωθεί πως η σύσταση και λειτουργία Κοιν.Σ.Επ. στα πλαίσια του ΕΠ ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ αποτελεί μια ανοικτή και διαρκή διαδικασία σε πλήρη αλληλεπίδραση με τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις και με ομάδες νέων ανθρώπων μέσα από προκαθορισμένους κανόνες και διαδικασίες που θα αναφερθούν παρακάτω
Στον Δεύτερο Άξονα περιλαμβάνονται δράσεις όπως:
1. Δομές για την Νομική & Οικονομοτεχνική Υποστήριξη
2. Δημιουργία Δομής Υποστήριξης της Νέας Επιχειρηματικότητας
3. Διερεύνηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την χρηματοδότηση του προγράμματος ή μέρους αυτού
4. Σχεδιασμός και Εφαρμογή του Τοπικού Σήματος Ποιότητας
5. Σύσταση και Λειτουργία του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Έρευνας & Τεχνολογίας σε συνεργασία με τους Παραγωγικούς φορείς και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα
Το συνολικό κόστος του άξονα για την τριετία 2012-2014: 254.000 €
Στον τρίτο Άξονα περιλαμβάνονται Δράσεις Δικτύωσης όπως
1. Η Ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας με επιλεγμένες περιοχές όπου εφαρμόζονται ανάλογα προγράμματα
2. Η Διασύνδεση με ινστιτούτα εφαρμοσμένης έρευνας & τεχνολογίας
3. Η Συμμέτοχη σε εθνικά & διεθνή δίκτυα κοινωνικής οικονομίας
4. Η Συμμέτοχη σε ημερίδες & συνέδρια και
5. Η Καλλιέργεια επαφών με φορείς χρηματοδότησης
Το συνολικό κόστος του άξονα για την τριετία 2012-2014 είναι 76.000€
Στον τέταρτο Άξονα αυτό της Επιμόρφωσης και κατάρτισης του Ανθρώπινου Δυναμικού περιλαμβάνονται Δράσεις όπως
1. Η Βασική κατάρτιση σε θέματα κοινωνικής οικονομίας
2. Η Επιμόρφωση σε θέματα προώθησης τοπικών προϊόντων/υπηρεσιών και ποιότητας
3. Η Επιμόρφωση σε θέματα εκπόνησης επιχειρησιακών σχεδίων
4. Η Επιμόρφωση σε θέματα τυποποίησης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα
Το Συνολικό κόστος του άξονα για την τριετία 2012-2014 είναι 128.000 €
Στον πέμπτο Άξονα περιλαμβάνονται δράσεις όπως
1. Η Παραγωγή Ηλεκτρονικών Εκδόσεων, Web Site και εφαρμογών για smart phones
2. H Διενέργεια εκδηλώσεων προβολής του Προγράμματος ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ
3. Διεξαγωγή Σεμιναρίων ευαισθητοποίησης Φυσικών προσώπων, Παραγωγικών & Επιστημονικών Φορέων, ειδικών ομάδων πληθυσμού
4. Ο Σχεδιασμός Ειδικής Διαδικτυακής Διαφημιστικής Καμπάνιας
5. Η Διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου για την Κοινωνική Οικονομία (Κάθε 3 χρόνια)
6. Η Δημιουργία Brand Name ότι στην περιοχή μας η κοινωνική οικονομία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητα μας
7. Και τέλος Η Προβολή του Τοπικού Σήματος Ποιότητας
Το Συνολικό κόστος του άξονα για την τριετία 2012-2014 , είναι 98.000 €
.
-Σημείωση : σίγουρα η Ν. Κώς δεν έχει την αυτοτέλεια και την ίδια Ανάπτυξη (κυρίως τουριστική) με τη ξεχασμένη Δωρίδα, αλλά … κάποτε πρέπει να γίνει μιά αρχή. Η παρατεταμένη κρίση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας ας είναι μιά αφορμή για ένα ΝΕΟ ξεκίνημα στη ΔΩΡΙΔΑ .
Καλή Αρχή !
- www.efpalio.wordpress.com
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου