Eνώνουμε τη ΔΩΡΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ με τα ΑΛΠΙΚΑ ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ

Eνώνουμε τη ΔΩΡΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ με τα ΑΛΠΙΚΑ ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ
* Eνώνουμε τη ΔΩΡΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ με τα ΑΛΠΙΚΑ ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ. Είναι το blog έκφρασης όλων των Δωριέων.Γράφουν Σύλλογοι & Συμπατριώτες μας, από τα 55 χωριά της Δωρίδας.

Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Μεγάλη επιτυχία του 18ου Συνέδριου της Δωρικής Αδελφότητας στο Ευπάλιο


Ευπάλιο,  30/7/2016

.
Με την παρουσία 200 και πλέον πολιτών της Δωρίδας πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία στο Ευπάλιο, το 18ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Δωρικής Αδελφότητας, που τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δωρίδας.

Στο Συνέδριο χαιρετισμούς απεύθυναν ο βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Ευάγγελος Κατσαγούνος ο οποίος μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, ο δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης, ο Πρόεδρος της κοινότητας Ευπαλίου Κώστας Τσιούστας, ο πρόεδρος της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων Δημήτρης Παναγιωτόπουλος και ο πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας Γιάννης Μπαλατσούρας,αναφέροντας τα πεπραγμένα του συλλόγου κατά το παρελθόν αλλά και τους στόχους της αδελφότητας για το μέλλον.

Στην πρώτη ομιλία του συνεδρίου η προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων Φωκίδας Αθανασία Ψάλτη ανέλυσε τις στρατηγικές πολιτιστικής διαχείρισης και οικονομικής ανάπτυξης των μνημείων της Φωκίδας ειδικότερα της Δωρίδας αλλά και στον σημαντικό ρόλο του πολιτισμού στην άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και στην κοινωνική ένταξη.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο τ. Γενικός διευθυντής του ΕΟΤΚωνσταντίνος Κατσιγιάννης ο οποίος λόγω της μεγάλης του εμπειρίας του στον χώρο, ανέλυσε διεξοδικά τις προοπτικές και τις ορθές πρακτικές αναφορικά με την τουριστική προβολή της λίμνης του Μόρνου αλλά και γενικότερα της Δωρίδας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον ίδιο, σε ένα ακόμα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του δήμου, τα Βαρδούσια όρη. Το αλπικό τους τοπίο τα χαρακτηρίζει σαν εξαιρετικής προστιθέμενης αξίας τουριστικό προϊόν. Ιδιαίτερη επίσης εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του ομιλητή στην Αρτοτίνα, η οποία από το 1960 έχει χαρακτηριστεί τουριστικός προορισμός από τον ΕΟΤ, πράγμα σπάνιο για ορεινό χωριό.

Αμέσως μετά ο αγροτο-οικονομολόγος και μέλος του ΔΣ Δωρικής αδελφότητας Χρήστος Κρικέλας, ανέλυσε διεξοδικά τους τομείς θεματικού τουρισμού που με αξιώσεις η Δωρίδα μπορεί να αναπτύξει όπως ο θρησκευτικός, ιστορικός, αθλητικός, φυσιολατρικός, αυτοκινητιστικός, συνεδριακός, αγροτοτουριστικός τουρισμός.

Τον λόγο στην συνέχεια πήραν οι Μαριλένα Αγριαντώνη χειρουργός εντατικολόγος ΤΕΠ-ΠΓΝ Αττικόν και Θεόδωρος Γρίβας Υποναύαρχος (ΥΙ) ΠΝ ε.α, οι οποίοι ανέλυσαν την σημασία της τηλε-ιατρικής στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών ειδικά σε ορεινές περιοχές που ενδιαφέρει την Δωρίδα. Συντονιστές στην κουβέντα ήταν η καθηγήτριαΓ. Γερολουκά - Κωστοπαναγιώτου Διευθύντρια Β' Κλινικής Αναισθησιολογίας, εκτελούσα χρέη Διοικητού ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ και οΠέτρος Καρακίτσος, καθηγητής κυτταρολογίας της Ιατρικής σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Εργαστηρίου Κυτταρολογίας ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ.

Ακολούθησε ο Οικονομολόγος και ειδικευμένος σε υπηρεσίες περιβαλλοντικής διαχείρισης & ενεργειακής αναβάθμισης Ιωάννης Γιάνναρος, ο οποίος παρουσίασε τις νέες τεχνολογίες δημοτικού φωτισμού με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας και παράλληλη διάδοση σήματος wifi.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η παρέμβαση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας ΙΑΠΕΤΟΣ Α.Ε Βασίλη Νταουσάνη, ο οποίος αναφέρθηκε σε τρέχοντα και επικείμενα αναπτυξιακά προγράμματα ιδιωτικού ενδιαφέροντος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δωρική Επιχειρηματική Αρμονία και επίτιμος πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας Κωνσταντίνος Λιάπης στην συνέχεια, ανέλυσε τα χαρακτηριστικά ενός αξιόπιστου επενδυτικού σχεδίου για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 προς ιδιώτες αλλά και δήμους.

Επόμενος ομιλητής ο γεωπόνος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΓΡΕΚ Α.Ε Κώστας Σιαμαντούρος ο οποίος παρουσίασε τις μεθόδους επεξεργασίας αποβλήτων ελιάς.

Στο ίδιο θέμα ο χημικός και διεθνώς διαπιστευμένος γευσιγνώστηςΒασίλης Καμβύσης, αναφέρθηκε στην ιστορία της ονοματολογίας της ελιάς, στις ποικιλίες της ελιάς αιώνες πίσω και στους τρόπους παραγωγής ελαιολάδου. Οι σύνεδροι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταθέτοντας πολλές ερωτήσεις προς τον ομιλητή.

Η κτηνίατρος DVM Μάνια Κουτούγερα παρουσίασε τις προοπτικές και προϋποθέσεις ανάπτυξης της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας στην Δωρίδα, τα κτηνοτροφικά πάρκα, την καλαρρυτική φυλή και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τελευταίος ομιλητής ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής φυσιολογίας ζωικών οργανισμών, Τμήμα βιοχημείας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρθηκε στην διαχείριση αποβλήτων ελαιουργείων, οινοποιείων, τυροκομείων για την παραγωγή SuperFoods.

Ιδιαίτερα θετική εντύπωση και σχόλια προκάλεσε η νεότερη παρέμβαση του Δημάρχου για την μέχρι σήμερα συνεισφορά του Δήμου Δωρίδας στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης και απλούστευσης διαφόρων διαδικασιών σε ζητήματα που άπτονται της δικαιοδοσίας του Δήμου, προς τους ιδιώτες επενδυτές.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σημαντική Έκθεση Βιβλίων που αναφέρονται στη Δωρίδα και εφημερίδων που εκδίδουν διάφοροι Σύλλογοι της Δωρίδας αλλά και οι ιδιώτες. Για την ιστορία του Τύπου της Δωρίδας μίλησε ο γνωστός Δωριέας Δημοσιογράφος Αντώνης Δασκαλόπουλος.

Μετά τη λήξη του συνεδρίου βραβεύτηκαν τοπικοί επιχειρηματίες του κλάδου τροφίμων και φορείς της Δωρίδας για τις δραστηριότητές τους και ακολούθησε γεύμα προς τους συνέδρους όπου υπήρξε περαιτέρω ανάλυση των συμπερασμάτων του συνεδρίου.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων στο Συνέδριο οι Ι. Μπουλές π.Δήμαρχος Ναυπακτίας, Χαρ. Κατσαρός Περιφερειακός Σύμβουλος, οι Αντιδήμαρχοι Κ. Αντωνόπουλος και Κ. Φλετούρης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γ. Κουλούλας (επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης), Γ. Αρτινόπουλος (επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης), Ι. Λάιος,(Λαϊκή Συσπείρωση), Ανδ. Ευσταθίου, Ι. Φλέγγας, Πένυ Σπυροπούλου, Ανδ. Δημόπουλος, Ι. Μπαρμπούτης, Δ. Καραχάλιος, Αντ. Γιαννόπουλος, Ι. Καγιάς, Χρ. Γκίκας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιθέας Αττικής Κώστας Ευσταθίου, ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Επαμεινώνδας Τριβήλος, ο ιστορικός-λαογράφος Γιάννης Ηλιόπουλος, ο Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου Ναυπακτίας-Δωρίδας Μάρκος Μεντζάς.

Επίσης οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Κ. Αλεξανδρής (Δροσάτο), Φ. Κατσούδας (Παλαιοξάρι), Κ. Ηλιόπουλος ( Κλήματος Ευπαλίου), Ηλ. Κορομπίλης (Τολοφώνας), Ι. Λουκόπουλος (Σεργούλας), Ι. Κουρτέσης (Κάμπου) και πολλοί Πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων της Δωρίδας.

Τέλος σχεδόν το σύνολο των συνέδρων επισκέφθηκε την έκθεση «Πόρπες Ζωνών» του Γιώργου Παπαθανασίου στο λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίου, όπου όλοι θαύμασαν τα εκθέματα αλλά και γενικότερα το Μουσείο που οι περισσότεροι το επισκέπτονταν για πρώτη φορά και τους ξενάγησε η Γενική Γραμματέας του, ΚαθηγήτριαΙωάννα Κατσαρού.











Αναρτήθηκε από "DORIDA news"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου