Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011
Β Ο Υ Κ Ο Λ Ι Κ Ο
Πότε θανάρθει η άνοιξη ,
θανάρθει..καλοκαίρι ,
να περπατήσω τα βουνά ,
ψηλά στις ..κορφοράχες..
να πιώ νερό στα δίστρατα ,
χιονόνερο στις βίγλες
να σιγαρμέξω ευωδιές ,
στα δροσερά λειβάδια ,
κι' ανάλαφρα να κοιμηθώ
στων ελατιών τον ίσκιο...
*
Να σιγοκλαίει η πέρδικα ,
ν' αγκομαχάει ..ο κούκος ,
κι' ο σταυραητός..περήφανα
να ψηλοαγναντεύει ,
τις στράτες , τ' αγριορούμανα ,
και τις...κοντοραχούλες .
*
Να πάρω τον ανήφορο
στον έλατο , να φτάσω ,
διαβαίνοντας τις Κορομπλιές ,
Κακώνη και Σπιθάρια ,
πουν' τα Τσιανταίϊκα μαντριά
κι' οι στρούγκες των Φουσκαίων ,
και να κονέψω , απόγιομα ,
στο Κόκκινο το Χούμα...
*
Πούχουν μαντριά , ο Τρόχαλος ,
ο Αβγός , κι' ο Αντρεούλας ,
κι' αντάμα να καθήσουμε
στου κονακιού τ' απόσκιο...
*
- Σίμπα Αντρεούλα τη φωτιά ,
φέρε μας γιοματάρι ,
το κοντοσούφλι γύρναγε ,
μην τύχει και μας...πάρει ...
- Φέρ' το καρβέλι , το τυρί ,
κοσμάρ και ψιμοτύρι ,
και πιάσε κάνα..παλιακό
του τραπεζιού..τραγούδι ...
*
- Και συ ορέ Μήτσο Τρόχαλε ,
λάλα και τη...φλογέρα ,
και ρίξε με τον ..παλιογκρά
πεντ' έξι στον αγέρα....
ν' ανασαλέψουν τα...σκυλιά
ν' αρχίσουν ν' αλυχτάνε ,
να μαζωχτούνε τ' άγρια ,
του λόγγ' όλα τα ζ'λάπια ,
να καμαρώσουν ..λεβεντιές
πως πίνουν , πως...γλεντάνε ,
να μη χορταίν' τα μάτια τους
να μας ..κρυφοκοιτάνε.........K .-
Γκιώνα 22-5-2006
Φλεβάρης του 1931 , Λιδορικιώτες τσοπάνηδες γύρω απ' το ταψί με την πίτα , σβήνουν την πείνα τους .
Kώστας Ευθ. Καψάλης
Λιδορίκι
ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΜΑΤΙΑ..
Στα μάτια σου , διαβάζω πάντα το..φθινόπωρο ,
έτσι , όπως ταξειδεύω μοναχός , μες στη γλυκειά..μελαγχολία ,
με το παλιό μου , το πολύπαθο , μικρό..σκαρο ,
παραδομένος , στων φαιών χρωμάτων την εξαίσια ..πανδαισία ..
* *
Στ' απέραντα τα καστανά σου πέλαγα 'ρμενίζω ,
χωρίς σκοπό ..συγκεκριμένο , δίχως ρότα , και χωρίς προορισμό ,
δεν έχω τίποτα , να περιμένω , το... γνωρίζω ,
μα δεν μπορώ να κάνω πίσω , σ' το ταξείδι αυτό , το δίχως..γυρισμό..
* *
Μάτια του φθινοπώρου , που το χρώμα σας δεν ξέρω ,
μέσα σας , ταξειδεύω αδιάκοπα , σ' αγνωστους τόπους , μακρινούς ,
άμποτε , μέσα στο φθινόπωρο , την άνοιξη να φέρω ,
στην περιπλάνησή μου αυτή , στους λιγοστούς, π' απόμειναν καιρούς..Κ.-
Κώστας Ευθ. Καψάλης
Λιδορίκι
Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011
Η Ελλάδα, δεν πέθανε ακόμη!
Συνέλληνες, οφείλουμε Όλες και Όλοι, να αμυνθούμε! Ως μονάδες, ως μέλη της οικογένειάς μας, και ως κύτταρα της κοινωνικής ομάδας που ανήκουμε, εξοστρακίζοντας πρώτα-πρώτα από πάνω μας, τη στημένη φρίκη «Αυτών», με το καθεβραδινό τους τηλεπαραμύθιασμα.
Πρέπει να μιλήσουμε επιτέλους με τη συνείδηση μας. Και να θυμηθούμε ότι σε καιρούς Εθνικής Συμφοράς, όπως αυτή που τώρα πάλι μας ετοιμάζουν οι Εσχατοπροδότες, γινόμαστε οι Έλληνες μια γροθιά, ανοίγουμε την αγκαλιά μας στο διπλανό μας, σε μια πρωτόγνωρη συνάθροιση Πολιτών, και όχι πια «πελατών», οποιουδήποτε Αλήτη.
Κι αυτή η «βουβή» κουβέντα μεταξύ μας, η εξαγριωμένη, (και όχι μελοδραματικά «παραπονεμένη»), θα ακουστεί ως χθόνιο ρεύμα ενός τεράστιου κύματος που πλησιάζει τα τείχη της πόλης υπόγεια, συγκλονιστικά, ορατό στα σκοτεινιασμένα μάτια και το ατσάλινο πρόσωπο του Έλληνα Πολίτη, που βλέπει πως έρχεται η ώρα του να μετρηθεί με τη μοίρα του.. Θα γίνει χιονοστιβάδα.
Και οι κρατούντες όλων των θώκων και των αποχρώσεων του Σαπισμένου πια Συστήματος, που σφετερίστηκαν την Πατρίδα και κερδοσκοπώντας ξεσαλωμένοι, ασύστολα απειλούν, όχι πλέον μόνο το εισόδημα ή τον πολιτισμό μας, αλλά κυριολεκτικά την ίδια τη ζωή μας, θα νιώσουν ότι «Κάτι» πολύ μεγάλο «έρχεται».
Πολλοί απ αυτούς θα αντιδράσουν σπασμωδικά, καρφώνοντας ο ένας τον άλλο και ικετεύοντας το Κοινόν των Ελλήνων για επιείκεια, άλλοι θα συνεχίσουν την πλύση εγκεφάλου από τα συγκεκριμένα Μίντια που ελέγχουν η συνεργάζονται, ενώ κάποιοι θα πασχίσουν δραπετεύοντας πανικόβλητοι, να εξασφαλίσουν εαυτούς και συγγενείς και φίλους.
Όμως η Ώρα της Κρίσης, δεν θα ανήκει πια στις Ερινύες, όπως μέχρι σήμερα, αλλά στη Νέμεσι. Κι όσα εμπόδια κι αν μαγειρέψουν «Αυτοί», με όση καταστολή κι αν απειλήσουν, όσες δημοσκοπήσεις κι αν στήσουν, όσες προβοκάτσιες κι αν κατασκευάσουν, όσες ψευτοειδήσεις κι αν περάσουν μπροστά για ξεκάρφωμα, όσες «αυτοκριτικές» περί την «Κάθαρση» κι αν εφεύρουν, το βουβό ποτάμι τελικά θα ξεσπάσει σε χείμαρρο που δεν γυρίζει ποτέ πια πίσω!
Όπου νάναι, θυμηθείτε με, θα εμφανιστούν αυθόρμητα, και θα ενωθούν μεταξύ τους καταλυτικά, νέοι άνθρωποι, νέοι εκπρόσωποι του λαού αυτού, καινούριοι, εμπνευσμένοι, άφθαρτοι πατριώτες, με αίσθηση των δεδομένων και γνώση των συγκυριών.
Και θα στήσουν το εντελώς καινούριο σκηνικό που χρειάζεται αυτή η χώρα. Και θα αναγκάσουν τους πάντες να ακολουθήσουν το ρεύμα.
Συνέλληνες, η Ελλάδα δεν πέθανε ακόμη! Ας την πάρουμε στα χέρια μας, Εδώ και Τώρα, γιατί είναι μόνο Δική μας, και καθόλου όλων αυτών των καθικιών, που αποπειρώνται να μας πετάξουν, στην καλύτερη περίπτωση στην άκρη της Ιστορίας, και στη χειρότερη, στο βάθος ενός τεράστιου ομαδικού τάφου..
Μια Νέα Φιλική Εταιρία, είναι μονόδρομος πια, για τη μοίρα μας...
TO..KAΛΟΥΠΙ ΤΟΥ..ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗ..
ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΕΣ...ΙΣΤΟΡΙΕΣ...
Ο Μαστρογιάννης , αριστερά , με τον Ανδρέα Δελενίκα..
Όλοι οι παλιoι Λιδορικιώτες , φίλοι μου , γνώριζαν και θυμούνται τον αείμνηστο Παπαβασίλη , το γιατρό , που ήταν πραγματικό ..περιβόλι , με τα πειράγματα και τις ατάκες του , εμείς δε οι μικρότεροι , ακόμα περισσότερο γιατί όσο μασ αγαπούσε τόσο μας πείραζε και μας παίδευε , καλοπροαίρετα , πάντα .
Μιά μέρα λοιπόν ο Παπαβασίλης , βλέποντας το σχωρεμένο το μαστρο - Γιάννη Κατσώνη , που ήταν πολύ καλός σιδεράς την εποχή εκείνη , τον φώναξε και του λέει , με το δικό του πάντα τρόπο : " Ε ..ωρέ Γιάννη ! όλου του κόσμου τα εργαλεία φτιάχνεις , κείνο το δικό μου γιατί δεν το φτιαχνεις .." , σημειωτέον , ότι ο γιατρός τότε είχε ήδη μπει στην...εφηβεία της ωριμότητας .
Ο Μαστρογιάννης , λοιπόν δεν έχασε καιρό , και του απάντησε , αμέσως : " Ναι γιατρέ μου , εμείς ένα γιατρό έχουμε , έτσι θα τον αφήσουμε , θα στο φτιάξω...
Αλλά ξέρεις , άνθρωπος είμαι , φοβάμαι μη και κάνω κάνα λάθος , γι' αυτό στείλε μου το...καλούπι καμιά ..βδομάδα στο σπίτι να καλο..πάρω τα μέτρα !!! "
Κόκκαλο ο Παπαβασίλης , κι' ούτε κουβέντα ξανά γιά το..καλούπι.........Κ.Κ.-
Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011
Θετική κατάληξη για την πορεία του έργου ¨ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΡΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θετική κατάληξη για την πορεία του έργου ¨ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΟΡΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ¨ είχε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου της αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας Γιώτα Γαζή, του Δημάρχου Δωρίδας Γιώργου Καπεντζώνη, με τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων κ. Ανδρέα Ανδρεαδάκη, υπηρεσιακούς παράγοντες της αντιπεριφέρειας και της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ.
Εξετάστηκε και λύθηκε το κρίσιμο θέμα του αποδέκτη των εκροών της Εγκατάστασης...
Επεξεργασίας Λυμάτων, για το οποίο θα υποβληθεί μαζί με το φάκελο των δικαιολογητικών πλήρης οικονομοτεχνική και περιβαλλοντική τεκμηρίωση της επιλογής για διάθεση των εκροών στον ποταμό Μόρνο, στα κατάντη του φράγματος.
Κύρια θέματα της συνάντησης ήταν οι διαδικασίες και απαιτούμενες ενέργειες για την υποβολή πρότασης προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 2 «Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» τόσο η εκπόνηση της μελέτης όσο και η κατασκευή του έργου, αλλά και η απόκτηση των απαραίτητων χώρων, σύμφωνα με την πρόσκληση 2.11 του παραπάνω προγράμματος. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με το Δήμο Δωρίδας θα υποβάλουν μέχρι 31-3-2011 πλήρη φάκελο με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για την ένταξη και χρηματοδότηση των παραπάνω. Το κόστος της μελέτης ανέρχεται σε 810.352?, ενώ το κόστος του έργου προϋπολογίζεται καταρχήν σε 22.000.000 (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ), ενώ το κόστος για την απόκτηση των χώρων θα οριστικοποιηθεί με την πρόοδο της μελέτης.
Μετά τα παραπάνω η όλη διαδικασία εκπόνησης της μελέτης εξελίσσεται κανονικά και αναμένεται η υποβολή της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στο τέλος Ιανουαρίου 2011.
K.K.-
Πηγή Iteanet
Προβοκάτορες και Γιακωβίνοι
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=380648&dt=26/01/2011#ixzz1CJLCiNRO
Το πρώτο βραβείο της τέλειας προβοκάτσιας κερδίζουν όσοι συνέλαβαν, οργάνωσαν και εκτέλεσαν το εγχείρημα της κατάληψης της Νομικής Σχολής.
Πράγματι, είναι εξαιρετικά δύσκολο, με μια κίνηση, να μπορείς να πετύχεις τόσα πολλά, να οδηγείς απελπισμένους ανθρώπους στην παραβατικότητα και την ανομία, να διατείνεσαι ότι υπερασπίζεται τα δίκια τους ενώ το μόνο που διασφαλίζεις είναι ότι στο τέλος, θα είναι οι μόνοι που θα πληρώσουν το μάρμαρο, να ενισχύεις τα αισθήματα φόβου καιανασφάλειας των πολιτών, που δικαιολογημένα, ως τελευταίο καταφύγιο θα αναζητήσουν την αυστηρή προστασία του κράτους και την άτεγκτη επιβολή των νόμων, να προβοκάρεις τη συζήτηση για το μεταναστευτικό, κι αυτό την ώρα που νεοφασιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις ακούγονται όλο και πιο δυνατά, αδιαφορώντας μάλιστα ότι, στις τελευταίες δημοτικές εκλογές το μήνυμα, από κάποιες γειτονιές της Αθήνας, μπορεί να ήταν, τραγικό, δυσάρεστο, ίσως αποκρουστικό, αλλά προ πάντων ήταν σαφές!
Κι από την άλλη, με την ίδια κίνηση, ως απόλυτος προβοκάτορας, να καταφέρνεις, να υπερασπίζεσαι τάχατεςτο άσυλο ενώ είσαι ο πρώτος που το καταπατεί, οδηγώντας στην πλήρη αμφισβήτηση και τελική κατάργησή του, να δημιουργείς ένα ακόμα αδιέξοδο, μια απαράδεκτη αν και μονοδιάστατη εικόνα για τα συμβαίνοντα στα Πανεπιστήμιά μας, να «παίζεις» με το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, αναδεικνύοντας τους Πρυτάνεις ως ανίκανους και δειλούς να διαχειριστούν τα του οίκου τους. Κι όλα αυτά σε μια συγκυρία, όπουτο Δημόσιο Πανεπιστήμιο βάλλεται.
Όπου, ορισμένες πράγματι υπαρκτές αρνητικές πτυχές του αναδεικνύονται με σκοπό όχι τη βελτίωση αλλά τον πλήρη εξευτελισμό του. Όπου, το όποιο θετικό έργο, σκόπιμα συσκοτίζεται ή τίθεται εν αμφιβόλω. Όπου, χωρίς δισταγμό, εκδικητικές, γιακωβίνικες μέθοδοι επιστρατεύονται με σκοπό την κατασυκοφάντηση και πλήρη αποδόμησή του. Όπου όλα αυτά, σε κάθε εκδοχή ολοκληρωτικής πρακτικής, θεωρούνται απαραίτητες προϋποθέσεις για την επερχόμενη. αναβάθμισή του.
Είναι απολύτως αδιάφορο αν όλοι αυτοί οι κύριοι, εμπνευστές της κατάληψης της Νομικής θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το πρώτο βραβείο πολιτικής βλακείας. Το σίγουρο είναι πως αποτελούν τους απόλυτους πρωταθλητές σε όρους πολιτικής ανηθικότητας. Ακόμα κι αν η απελπισία αποτελεί ελαφρυντικό και για τους πιο βαριά παρανομούντες, η εκμετάλλευσή της συνιστά επονείδιστη πράξη πολιτικού καιροσκοπισμού. Κι απ΄ ότι φαίνεται, αδιαμφισβήτητης εμβέλειας και διασποράς.
Ο κ. Στ. Κατρανίδης είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=380648&dt=26/01/2011#ixzz1CJLJ7opi
Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011
ΤΑΜΑΤΑ ..ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ..ΠΛΗΓΕΣ..
Όσα π' τα όνειρά μου , ξέμειναν στο χρόνο και δεν ..έστρεξαν ,
κι' έμειναν , στης ψυχής μου κάποια άκρη..ξεχασμένα ,
τάματα ..γίναν..
* *
Οι πόθοι , οι αλύτρωτες οι αγάπες , τα ταξίδια του κορμιού ,
στου έρωτα τα εξωτικά τοπία , τα ονειρεμένα ,
γίναν ..τραγούδια .
* *
Οι αναμνήσεις οι γλυκές , που στο φευγιό του χρόνου άντεξαν
και..ρίζωσαν , καρφιά απ' το χρόνο σκουριασμένα ,
γίναν ..πληγές ..
* *
Μονάχα , τα ταξίδια μου , τα μυστικά , ποτέ δεν μ' εγκατέλειψαν ,
πιστή μου συντροφιά , στο πέρασμα του χρόνου ,
πόνος ..γλυκός..
Kώστας Ευθ. Καψάλης
Λιδορίκι
ΠΕΡΙ ... ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΙΝΩΝ ...
Το θέατρο του παραλόγου , ζούμε αυτές τις μέρες , αγαπημένοι μας φίλοι , με τα " παιχνίδια " που παίζονται στην πλάτη αυτών των ταλαίπωρων λαθρομεταναστών , που " βρήκαν στέγη " , άκουσον άκουσον , στη Νομική σχολή , βέβαια το βρήκαν είναι εντελώς..τελείως ..ανέκδοτο , αφού είναι πια , γνωστό τοις πάσι , πως εκεί τους οδήγησαν κάποιοι καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατίας αλλά και ανθρωπιάς .
Κάποιοι μονοπώλησαν την ευαισθησία και την ανθρωπιά , απλά και μόνο για να μένουν στην επικαιρότητα . Δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα , αγαπημένοι μας φίλοι αυτή τη " θλιβερή " μονοπώληση , με ταπεινά μάλιστα κίνητρα και ελατήρια , δεν δεχόμαστε μαθήματα ευαισθησίας από κανένα , και μάλιστα απ' τους κυρίους αυτούς .
Βέβαια , δεν είναι και ιδιάτερα ευχάριστο το θέαμα που παρουσιάζει το κράτος και η Κυβέρνηση στην προκειμένη περίπτωση , σερνόμενο πίσω απ' τις ενέργειες αυτών των ανθρώπων , που τελικά θα αποβούν εις βάρος αυτών των καταταλαιπωρημένων συνανθρώπων μας , που ψάχνουν να βρούνε στον ήλιο μοίρα .
Απ΄το σημείο όμως αυτό , μέχρι το σημείο που έφτασαν τα πράγματα , υπάρχει μεγάλη απόσταση , κι' αυτό έχει κυριολεκτικά εξαγριώσει όλους τους Έλληνες , πλην αυτών των έλαχίστων " τουριστικών ..πρακτόρων " που κανόνισαν τη διακίνηση των θυμάτων , γιατί για θύματα πρόκειται , κλείνοντάς τους και.." ξενοδοχείο " , σε Πανεπιστημιακή αίθουσα .
Απ΄την άλλη , η ελαχίστη αυτή μειοψηφία , μας κάνει και μαθήματα Νομικής συμπεριφοράς , ερμηνεύοντας , όπως θέλουν τους περί ασύλου Νόμους . Και εδώ , δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα να μας εξηγήσει τα περί ασύλου , γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι το άσυλο , τι ακριβώς σημαίνει η λέξη άσυλο , όπως επίσης και μπορούμε να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ , ασύλου , πολιτικού ασύλου και , φυσικά , Πανεπιστημιακού ασύλου .
Ατύχησε ο κ. Γλέζος με τις..γνωμοδοτήσεις του , αλλά..ηθελημένα μάλλον , γιατί δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως κάνει τόσο ..χοντρό λάθος . Για ..." πάσα ενδεχόμενον " όμως , όπως λένε και οι..εγγράμματοι , δίμουμε παρακάτω ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ : ΑΣΥΛΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ , όπως τουλάχιστον τις αναφέςρουν έγκυρες εγκυκλοπαίδειες . Όσο για τις δηλώσεις του κ. Γλέζου , δεν ΄θα θέλαμε να τις σχολιάσουμε , θα θέλαμε όμως να ρωτήσουμε τον κ.Γλέζο και όλους τους άλλους που συνέδραμαν , αλλά και σιγοντάρουν , αυτές τις ενέργειες , αν , έχουν καταλάβει τι κάνουν μ΄αυτές , και σε τι κινδύνους εκθέτουν τη χώρα μας , με το να λένε αυτά που λένε ...
Ας το καλοσκεφτούν και να αναθεωρήσουν πριν είναι πολύ αργά...
Σας δίνουμε τις δηλώσεις του κ. Γλέζου και παρακάτω τα περί ΆΣΎΛΟΥ - ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΣΎΛΟΥ ΚΑΙ..ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΎ , φυσικά ..
Καλό σας βράδυ .......Κ.Κ.-
Μανώλη Γλέζος : Ασυλο - προσφυγή κάθε αδικημένου.
Ο Μανώλης Γλέζος με αφορμή τις αντιδράσεις για την κατάληψη της Νομικής από μετανάστες δηλώνει ότι το πανεπιστημιακό άσυλο καθιερώθηκε όχι μόνον ως χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, αλλά ως άσυλο - προσφυγή κάθε αδικημένου
Ολόκληρη η δήλωση του Μανώλη Γλέζου
"Όσο σκεπτικισμό κι αν δημιουργεί η προσφυγή των μεταναστών, να αναζητήσουν άσυλο στη Νομική Σχολή, είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω τα παρακάτω:
Το άσυλο, ως απαραβίαστος χώρος, επινοήθηκε ως ιδέα, ως πράξη κι εφαρμογή και ως λέξη από τους αρχαίους Έλληνες.
Παραμένει ως αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση των αρχών του δικαίου, ως ...
η πιο ανθρωπιστική ιδέα στην πορεία της ανθρωποποίησης του ανθρώπου.Το Πανεπιστημιακό άσυλο καθιερώθηκε, ιδιαίτερα, μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όχι μόνον ως χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, αλλά ως άσυλο - προσφυγή κάθε αδικημένου.
Οι μετανάστες προσφεύγουν σ' αυτό, για να επιστήσουν την προσοχή στο πρόβλημά τους. Δουλεύουν χρόνια τώρα στη χώρα μας και τους εκμεταλλεύονται οι πάντες, χωρίς να ρωτούν αν είναι παράνομοι.
Επιτέλους! Πρέπει το μεταναστευτικό πρόβλημα, από ελληνικό να γίνει ευρωπαϊκό".
ΑΣΥΛΟ
Στην αρχαιότητα άσυλο νομαζόταν κάθε ιερός χώρος ο οποίος παρείχε στον επισκέπτη του το δικαίωμα συλίας , δηλαδή ττης αποφυγής των επιπτώσεων της ανθρώπινης δικαιοσύνης , εφόσον τη ζητούσε .
Στο νεότερο δίκαιο ά. ονομάζεται η προστασία που παρέχει το κράτος στους ξένους που εισέρχονται στα όρια του εδάφους του για να αποφύγουν τη δικαιοσύνη ή το πολιτικό καθεστώς της πατρίδας τους .
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ
Το απαραβίαστο όλων των χώρων των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από τις κρατικές αρχές . Η ασυλία αυτή αναγνωρίστηκε για την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας , της ελεύθερης επιστημονικής έρευνας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών .
Η διαφύλαξή του επαφίεται στην ελεύθερη βούληση των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας , ενώ ααπαγορεύονται οποιεσδήποτε διακρίσεις , ιδεολογικές , κοινωνικές ή φυλετικές , κατά την παροχή ασύλου , οι οποίες παραβιάζουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του πολίτη .
Το άσυλο μπορεί να αρθεί μόνο με την άδεια του αρμόδιου οργάνου του πανεπιστημίου ή όταν διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής . Το αρμόδιο όργανο για την άρση του ασύλου είναι τριμελές και αποτελείται από τον πρύτανη , έναν εκπρόσωπο του διδακτικού - ερευνητικού προσωπικού και έναν εκπρόσωπο των φοιτητών . Αποφασίζει με ομοφωνία και σε περίπτωση διαφωνίας συγκαλείται εκτάκτως η Σύγκλητος του ΑΕΙ την ίδια ημέρα , προκειμένου να αποφασίσει . Η απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των παρόντων .
Οι παραβάτες της κατάλυσης του ασύλου τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών μετά από εγκληση του ανωτέρω οργάνου . Κατάλυση του ασύλου στη νεότερη ελληνική ιστορία έγινε στις 17 Νοενβρίου 1973 , στο Πολυτεχνείο , κατά τη διάρκεια της φοιτητικής εξέγερσης .
ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ
Η παροχή ασύλου από κράτος σε πολίτη άλλης χώρας , επιδή διώκεται ή επειδή υπάρχει δικαιολογημένος φόβος να διωχθεί απο το κράτος του λόγω καταγωγής , της εθνικότητας , της θρησκείας ΄, της κοινωνικής τάξης ή των πολιτικών πεποιθήσεών του . Όποιος αιτείται πολιτικού ασύλου για τους ανωτέρω λόγους θεωρείται ότι προστατεύεται από τη σύμβαση της Γενεύης του 1951 και απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο απομάκρυνσή του από τη χώρα , μέχρι να εξεταστεί η αίτησή του .
Στο ελληνικό δίκαιο , η αίτηση για την παροχή π.α. γίνεται στις αστυνομικές αρχές και υποβάλλεται από τον αλλοδαπό αυτοπροσώπως . Εάν η αίτηση απευθυνθεί σε άλλη κρατική αρχή , τότε αυτή είναι υποχρεωμένη να την παραπέμψει στην αρμόδια αστυνομική αρχή . Η αρχή π.α. προστατεύει και τα μέλη της οικογενείας του αιτούντος .
Κώστας Ευθ . Καψάλης
Λιδορίκι
Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011
ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ 33 ΣΤΡΟΦΩΝ
ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ 33 ΣΤΡΟΦΩΝ
HIS MASTER’S VOICE
Κυκλοφόρησε μετά από χρόνια δίσκος σε βινύλιο 33 στροφών με τίτλο
Πάρτε μου μέτρα πάρτε μου
Α’ Πλευρά
· «Δημοσιονομική προσαρμογή για πάντα» ,
· «Κόψτε κόψτε τις συντάξεις κόψτε μας και τους μισθούς»
· «Ελα καημένο ΔΝΤ»
· «Ο φίλος μου ο Κλωντ Τρισέ»
· Kalo kouragio Ellines
· Χωρίς σάλιο
Β’ Πλευρά
· Οίκοι μηδενικής ανοχής (Αξιολογήστε μας)
· Και το ευρώ της μάνας
· Που’σαι καημένη μου δραχμή
· Πάρτε μου μέτρα πάρτε μου
· Κατεβάζω καντήλια
· Θα γυρίσει κι ο τροχός
Ο δίσκος πωλείται 500 παλιές δραχμές (για να συνηθίζουμε σιγά σιγά)
· Η μεγάλη επιτυχία που κάνει πάταγο είναι το Θα γυρίσει κι ο τροχός
ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΥΤΣΟΥΡΟ....
ΟΣΑ ΘΥΜΑΜΑΙ.
Το μοναστήρι της Παναγιάς της Κουτσουριώτισσας , όπως ήταν παλιότερα , δεξιά φαίνονται ολοκάθαρα τα περίφημα ..κελιά ...
Αρχές της δεκαετίας του 50 , ονειρεμένα χρόνια , σκληρά χρόνια..δύσκολη ζωή.Το Λιδορίκι , λαβωμένο βαριά , μαζεύει τα κομμάτια του , κι΄αγωνίζεται να σταθεί στα πόδια του , παλεύει για να επιβιώσει .Τα σημάδια της συμφοράς , είναι ολοφάνερα , κι΄οι πληγές ακόμα αιμορραγούν , οι Λιδορικιώτες όμως , δεν το βάζουν κάτω , προσπαθούν με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουν , ν΄αναστήσουν το μισοπεθαμένο χωριό τους , και το καταφέρνουν..
Οι πίκρες , τα βάσανα , οι κατατρεγμοί , η φτώχεια και οι θάνατοι , δεν κατάφεραν να τους γονατίσουν , να τους λυγίσουν , στέκονται όρθιοι και παλεύουν , αγωνίζονται με νύχια και με δόντια , για να μη νοιώθουν πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο .
Δειλά-δειλά ,φαίνονται τα πρώτα αχνά χαμόγελα , κι΄η Λιδορικιώτικη καρδιά , αρχίζει να χτυπάει ξανά , η ζωή συνεχίζεται , πολύ - πολύ.. δύσκολα , όμως συνεχίζεται . H δεκαετία της φρίκης ,του μίσους , της πείνας , και του αλληλοσπαραγμού , όσα σημάδια και ν΄άφησε , είναι πιά παρελθόν , ένα κακό όνειρο , ένας φρικτός εφιάλτης , που μέρα τη μέρα ξεθωριάζει , γίνεται μια κακιά..ανάμνηση .
Παραμένουν όμως ακόμα τα φαντάσματα της καταστροφής , σκελετωμένα σπίτια κι΄ άνθρωποι , ξεκληρισμένες οικογένειες , σφαλισμένα μαγαζιά , καμένα σπίτια , ρημαγμένα νοικοκυριά , μα πάνω απ΄όλα ο πόνος , ο πόνος για τον άδικο χαμό των αγαπημένων προσώπων , κι΄ένα σκληρό , βασανιστικό ΓΙΑΤΙ ; ένα απλό γιατί ; που τριβελίζει το μυαλό και μαραζώνει τις καρδιές .
Στό μισοκατεστραμμένο κοιμητήριο , κάθε σούρουπο , χαροκαμένες μανάδες , γυναίκες ,θυγατέρες , αδερφάδες , γιαγιάδες , νυφάδες ,όλες μαυροντυμένες , σαν χορός αρχαίας τραγωδίας , ανάβουν τα λαδοκάντηλα , λένε τον καυμό τους , ξαλαφρώνουν την ψυχή τους , κι΄άντε πάλι το άλλο βράδυ ξανά , γιατί αν ξεχαστούνε οι νεκροί ,τότε πραγματικά πεθαίνουν,τότε μόνο .
Θεοφοβούμενοι άνθρωποι οι χωριανοί , περισσότερο βέβαια οι γυναίκες , στα χρόνια αυτά της δυστυχίας , είχαν πάντα δίπλα τους την Παναγιά , σ΄αυτή λέγαν τον πόνο τους , ζητώντας βοήθεια , και στη μεγάλη ανάγκη , παρόλη τη φτώχεια , έκαναν και κάνα τάμα , στην Κουτσουριώτισσα πού 'ταν και θαυματουργή.
Σαν ..στρώσαν λίγο , λοιπόν , τα πράγματα , οι Λιδορικιώτισσες άρχισαν να εκπληρώνουν τα ..τάματά τους , τα τάματα που είχαν κάνει στις δύσκολες ώρες που πέρασαν , όλο αυτό τον καιρό του χαλασμού , ένα πρωί λοιπόν η μάνα μου , μου είπε να πάω στην Τσακαλοχρυσούλα , μοδίστρα φίλη της , που έμενε σε ένα μικρό σπιτάκι , πάνω απ' το παλιό Γυμνάσιο , γιατί το καινούργιο δεν είχε χτιστεί ακόμα , να μου πάρει μέτρα γιά να μου φκιάξει μια ποδιά.
Εγώ φυσικά παραξενεύτηκα , γιατί ποδιές φορούσαν μόνο τα κορίτσια , τη ρώτησα σχετικά τι ποδιά θα ήταν αυτή , και τι την ήθελα , και τότε η μάνα μου μου εξήγησε πως με είχε τάξει στην Παναγία στον Κουτσουρό , και έπρεπε να φοράω ποδιά , σαν αυτές που φορούσαν τα κορίτσια στο σχολείο , εγώ όπως ήταν φυσικό , τσίνησα , δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί έπρεπε σώνει και καλά , να βάLω ποδιά για να πάω στον Κουτσουρό , τέλος πάντων μουρμουρίζοντας , πήγα στη Χρυσούλα και μου πήρε τα μέτρα κι' αυτό ήταν..το ξέχασα το θέμα .
Ήταν κατακαλόκαιρο , αρχές Αυγούστου , και μιλάμε για ζέστη αφόρητη , και πλησίαζε και η γιορτή της Παναγίας της Κουτσουριώτισσας , που ήταν στις 23 Αυγούστου . Ένα απόγευμα η Χρυσούλα έφερε στο σπίτι την ποδίτσα , και μου ευχήθηκε και..βοήθειά μου , εμένα βέβαια η όλη ιστορία δεν μου καλοφαινότανε , ντρεπόμουνα που θα φορούσα ..κοριτσίστικη ποδιά , μπλε , όπως οι συμμαθήτριές μου , αλλά και τι μπορούσα να κάνω ; Η μάνα μου δε σήκωνε κουβέντα , εγώ το μόνο που ευχόμουνα ήταν να μην έρθει..ποτέ η 23η Αυγούστου , αλλά γινόταν αυτό ; φυσικά και όχι.
Η μάνα μου η καϋμένη , με 'βαλε και τη δοκίμασα , να δει πως είναι πάνω μου , και γω..έσκαγα απ' τη ντροπή μου , απ' το κακό μου . Κάποτε όμως έφτασε και η προπαραμονή της Παναγίας , και η μάνα μου μου ανακοίνωσε πως την άλλη μέρα θα πηγαίναμε στον Κουτσουρό , εγώ έπεσα στα μαύρα πανιά , δεν μπορούσα να το ..χωνέψω , αλλά ούτε και μπορούσα να κάνω κάτι , ν' αλλάξω την κατάσταση , κι' έτσι αφέθηκα στη..μοίρα μου ..
Η αλήθεια πάντως ήταν πως ήθελα να πάω στον Κουτσουρό , γιατί άκουγα πολλούς που κανόνιζαν να πάνε , και κανόνιζαν περέες , αλλά δεν ήθελα να με δούνε με την ποδίτσα , σαν ..παπαδάκι , σαν κοριτσάκι , αλλά τώρα πιά δεν γινόταν τίποτα , την παραμονή λοιπόν το πρωί ξεκινήσαμε , μαζί με άλλους παρέα , κυρίως γυναίκες και παιδιά , που κουβαλούσαν λαμπάδες και διάφορα άλλα τάματα , πήραμε και το μουλάρι της θειάς μου της Φαλίδαινας , καβάλα η μάνα μου και γω , και πήραμε το δρόμο για την Πλέσσια ..
Ζέστη πολλή , ο δρόμος μπόλικος , κι' αν θυμάμαι καλά , πηγαίναμε απ' την ποταμιά , στη Μπελεσίτσα , κάνοντας που και που και από μια στάση , στα πλατάνια , πίναμε και νερό σε κάνα άμπλα , γιατί η ζέστη ήταν αφόρητη , στο δρόμο βέβαια συναντούσαμε κι' άλλους προσκυνητές και σιγά-σιγά γίναμε ένα μικρό καραβάνι .
Μαζί μας ήταν και κάποιες γυναίκες που είχαν ξαναπάει στον Κουτσουρό και μας έλεγαν πολλά και διάφορα , για τα κελιά , που τα πιάνουν οι..Γαλαξειδιώτισσες , από νωρίς , και πως πρέπει να πάμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα για να πιάσουμε καμιά..πουρνάρα , κοντά στην εκκλησία , για να ..στρατοπεδεύσουμε , γιατί έρχεται κόσμος απ' όλα τα χωριά και γίνεται ..χαμός ..
Ξέχασα όμως να σας πω πως εγώ ήμουνα ντυμένος με την ποδιά , μεγάλο βάσανο , έννοιωθα πως όλοι κόιταζαν εμένα , και κρυφογελάγανε , παρακαλούσα να φτάσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται , να τελειώνει αυτή η ιστορία , που μου 'χε γίνει ..βραχνάς , ..βάσανο μεγάλο ..
Περάσαμε την Πλέσσια , και ανηφορίζοντας ένα μονοπάτι , ανεβήκαμε σε ένα μικρό οροπέδιο , μια μεγάλη λάκα , κατάξερη , μόνο κάπου κάπου είχε καμιά αγκορτσιά , και τίποτα άλλο , και η ζέστη..αφόρητη , ευτυχώς που είχαμε νεράκι και δροσιζόμαστε , βέβαια είχαμε και κάποια φαγητά , για να περάσουμε αυτή τη μια μέρα που θα μέναμε εκεί .
Πλησιάζοντας είδαμε από μακριά , ψηλά στην κορφή την εκκλησία , και μια ουρά από κόσμο και ζώα να ανεβαίνει προς τα πάνω , ενώ όσο πλησιάζαμε βλέπαμε τις αγκορτσιές σχεδόν όλες ..καπαρωμένες , πιασμένες , πραγμα που μας ανησύχησε βέβαια , αλλά και τι μπορούσαμε να κάνουμε ;
Κάποτε φτάσαμε και μεις , εκεί επικρατούσε κατάσταση..πανικού , κάτω ακριβώς απ' την εκκλησία , και ολόγυρα , επικρατούσε το αδιαχώρητο , μουλάρια , γαιδούρια , δεμένα στα γύρω δέντρα , κοφίνια και ..μαρούδες κρεμασμένα στα κλαριά των αγκορτσιών και κόσμος..πολύς κόσμος να πηγαινοέρχεται , ενώ και κάμποσα παιδιά έπαιζαν του καλού καιρού , ενώ οι μανάδες τους διαρκώς τα φώναζαν..
Δυό πράγματα έπρεπε να εξασφαλίσουμε ..επειγόντως , πρώτα-πρώτα ..στέγη , η μάλλον..αγκορτσιά για μας και δεύτερον , πάρκινγκ για τα ..γαιδουρομούλαρά μας , βέβαια ήταν ολοφάνερο πως οι..προνομιούχες ..αγκορτσιές ήταν όλες κατειλημμένες , καθώς και οι..χώροι στάθμευσης κοντά στην εκκλησία , αλλά τι να κάνουμε ; ..βολευτήκαμε σε..δευτερότερες , λίγο παρακάτω απ' την εκκλησία και μάλιστα απ' την πίσω μεριά που ήταν και ..μικρογκρεμός , και το έδαφος επικλινές , θα θέλαμε κάτι καλύτερο αλλά..
Βολευτήκαμε όπως.όπως , βολέψαμε και τα ζωντανά , ηρεμήσαμε λιγάκι , και μετά αρχίσαμε , λίγοι-λίγοι , γιατί κάποιοι έπρεπε να φυλάνε τα ..υπάρχοντά μας , να κάνουμε..εξερεύνηση του .χώρου , κάποιοι βέβαια , ήξεραν τα κατατόπια , αλλά εμείς ήμασταν ..πρωτόπειροι , ανεβήκαμε και πάνω στην εκκλησία , όπου το προαύλιο ήταν ..πηγμένο στον κόσμο , εκεί στο πλαί είδαμε και τα ..περίφημα κελιά , λίγα μικρά δωματιάκια , χωρίς τίποτα μέσα , αδειανά , τα οποία όπως μάθαμε , ήταν.. κατελημμένα απ' τις.Γαλαξειδιώτισσες , που έρχοντα μια δυό μέρες νωρίτερα , γι' αυτό το λόγο , και απ'ότι έλεγε το..ράδιο..αρβύλα , κουβαλούσαν και ..βαλίτσες με φορέματα μαζί τους , λες και πήγαιναν σε.διασκέδαση ..
Τέλος πάντων , ανεβήκαμε τα σκαλάκια , στο τσιμεντοστρωμένο προαύλιο , και μπήκαμε στην εκκλησία κι' ανάψαμε ένα κεράκι , με μεγάλη δυσκολία γιατί και η εκκλησία μέσα , ήταν γεμάτη κόσμο , αλλά και ..συμπράγκαλα , μαρούδες κλπ , που σήμαινε πως οι άνθρωποι αυτοί θα κοιμόντουσαν εκεί το βράδυ , ενώ θα πρέπει να λάβετε υπόψη πως και όλοι οι προσκυνητές , θα ξενυχτούσαν μέσα στην εκκλησία , αφού μάλιστα , οι περισσότεροι είχαν μαζί τους άρρωστους μεγάλους , αλλά και παιδάκια , που θα ξενυχτούσαν στην ολονυχτία , προσευχόμενοι και περιμένοντας το..θαύμα , γιατί , απ' ότι μαε έλεγαν η Παναγιά η Κουτσουριώτισσα , είναι θαυματουργή και έχει κάνει πολλά θαύματα , κάποια μάλιστα μας τα είπαν , ενώ σταυροκοπιούνταν , κάνοντας μετάνοιες , γοντατίζοντας στις εικόνες..
Ανάψαμε λοιπόν το κεράκι μας , προσκυνήσαμε στην θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς , ακούσαμε και πολλά και διάφορα , γιά τα θαύματα που έχει κάνει , κατά καιρούς , η Χάρη της , κι΄όλα αυτά μέσα στην εκκλησία , όπου η ατμόσφαιρα ήταν κυριολεκτικά ..αποπνικτική , ένα περίεργο ..μείγμα από καπνούς κι' αναθυμιάσεις λιβανιού και κεριών , που ανακατεμένο και με την ΄φυσική..ευωδιά του καταιδρωμένου πλήθους , σε ..'πνιγε , σου έκοβε την ανάσα.
Εν τω μεταξύ όλο κι' ερχόταν κόσμος , μανάδες με μωρά στην αγκαλιά , που έκλαιγαν διαρκώς , μεγαλύτερα παιδάκια που προσπαθούσαν να παίξουν , μέσα στην εκκλησία , και τα κυνηγούσαν οι μανάδες τους , και φυσικά μεγάλοι άνθρωποι , κουρασμένοι , κακοπαθημένοι , εξουθενωμένοι , που ποιός να ήξερε τι τους βασάνιζε , τι τους έφερε ως εδώ..
Όπως είπαμε και πριν , το πρόγραμμά μας έλεγε ξενύχτι μέσα στην εκκλησία , τώρα το που και το πως , δεν είχε και μεγάλη σημασία , εκεί στριμωγμένοι μαζί τους τόσους άλλους , και μεις.. Η ιδέα βέβαια δεν μου πολυάρεσε , αλλά δεν μπορούσα να κάνω και κάτι , δεν υπήρχε άλλη επιλογή , το πήρα λοιπόν απόφαση ..
Ήταν όμως αδύνατο να παραμείνεις γιά πολλή ώρα μέσα , δεν αντεχόταν , πνιγόμουνα , όχι μόνον εγώ αλλά και πολλοί άλλοι , που έβγαιναν γιά ν' ανασάνουν λίγο καθαρό αέρα , με.βάρδιες , κάποιοι απ' την παρέα , έμεναν και κρατούσαν τις..θέσεις , προσέχοντας και τα ..συμπράγκαλά τους , που ήταν ..ό,τι μπορεί να φανταστεί κανέις , τα πιό απίθανα , το ίδιο κάναμε και μεις , κάποιες έμειναν μέσα και εγώ με τη μάνα μου βγήκαμε γιά λίγο , και θα επιστρέφαμε γιά να γίνει..σκάτζα -βάρδια .
Έξω γινόταν άλλο.πανηγύρι , κόσμος πηγαινοερχόταν , ζωντανά γκαρίζανε , παιδιά κυνηγιόντουσαν , τι να κάνουν μικρά παιδιά ήταν , μανάδες τα φώναζαν με τον ..γλυκο εκείνο τρόπο των..χωριών , σωστό ..πανδαιμόνιο , κι' όλο και έρχονταν και καινούργιοι , κατάκοποι , και προπαντός ..καταιδρωμένοι , απ' το πολύωρο περπάτημα καιτη ζέστη..
Τη λίγη ώρα που μείναμε έξω , συναντήσαμε πολλούς χωριανούς μας , που ήρθαν γιά την ολονυχτία , κουβέντιασαν με τη μάνα μου , και μπήκαν στην εκκλησία γιά να εξασφαλίσουν ..κατάλυμα , πράγμα πολύ-πολύ δύσκολο , αλλά και τι να 'καναν , η ανάγκη βλέπεις.ρίξαμε και μιά ματιά στα ζωντανά μας , που τα 'χαμε..παρκαρισμένα , κάτω απ' την εκκλησία , δεμένα σε δέντρα , και γυρίσαμε γιά να κάνουμε τη βάρδια μας .
Εγώ βέβαια , από μέρες ρωτούσα τη μάνα μου , γιατί με πήγαινε ..ταμένο στον Κουτσουρό , γιά ποιό λόγο , και μάλιστα ντυμένο με..ποδίτσα , όλο μου τα μάσαγε και όλο μούλεγε πως θα μου πει , την ξαναρώτησα και εδώ , στην εκκλησία , όση ώρα ήμασταν έξω , και μου είπε τελικά , πως με είχε τάξει στην Παναγία την Κουτσουριώτισσα , γιατί στην Αθήνα που μέναμε , είχα αρρωστήσει και έμεινα γιά λίγο στο Νοσοκομείο των παίδων , και τώρα ξεπλήρωνε την υπόσχεσή της , το τάμα της στην Παναγία .
Και τότε μου εξήγησε πως και οι άνθρωποι που βλέπαμε ρχόμενοι , να περπατάνε ξυπόλυτοι , κι' αυτοί τάμα είχαν κάνει , όπως και πολλοί-πολλοί άλλοι που βλέπαμε γύρω μας , μπήκαμε , καθίσαμε στη θέση μας , στριμωχτά-στριμωχτά , και βγήκαν οι υπόλοιποι γιά να πάρουν αέρα , μέσα το πανδαιμόνιο συνεχιζόταν και μάλλον..χειροτέρευε , γιατί μέσα στην εκκλησία , πιά , επικρατούσε..πανικός , φωνές , κακό , κλάματα , καπνοί , μυρωδιές , μιά απερίγραπτα ..απαράδεκτη κατάσταση.
Στρωθήκαμε λοιπόν , όπως-όπως , στο χώρο που μας κρατούσαν , με τα..δόντια , οι άλλοι , η μάλλον .οι άλλες της παρέας μας , ο οποίος χώρος βέβαια απ' την ώρα που είχαμε βγει έξω , είχε πολύ..περιοριστεί , αφού εν τω μεταξύ είχαν μπει στην εκκλησία πολλοί νέοι προσκυνητές , που κάπου έπρεπε κι' αυτοί να βολευτούν .
Ο ένας πάνω στον άλλον λοιπόν , ενώ είχε αρχίσει να κυκλοφορεί , ανάμεσα στους προσκυνητές , πως θα 'ρθει κάποια στιγμή κι' ο δεσπότης , απ' την Άμφισσα , και εκείνη την εποχή επίσκοπος Φωκίδος ήταν ο Αθανάσιος , τον οποίο γνώριζα φυσιογνωμικά , γιατί τον είχα δει στο Λιδορίκι , όταν είχε έρθει σε κάποιες εκδηλώσεις , ήταν..αγριωπός , σωματώδης και ..φωνακλάς , παλιός αξιωματικός , έτσι έλεγαν , δεν τον..συμπαθούσα καθόλου .
Κουρνιασμένος στην αγκαλιά της σχωρεμένης της μάνας μου , κατα..κουρασμένος , καταϊδρωμένος , κακοπαθημένος γενικά , είχα και το κουράγιο , και τι άλλο να'κανα ; , να παρατηρώ (.χούι εξ απαλών ..ονύχων ) όλους τους γύρω ταλαιπωρημένους προσκυνητές , που 'χαν οι έρμοι κουβαλήσει την απελπισία και τα βάσανά τους , κι' είχαν έρθει να προσκυνήσουν την Παναγιά , και να ζητήσουν , ποιός ξέρει γιά ποιό λόγο , τη βοήθειά της , δυστυχισμένος κόσμος , που είχε αναποθέσει όλες τις ελπίδες στην πίστη του..
Άρρωστα παιδάκια , στις αγκαλιές των μανάδων τους , ανάπηροι , πονεμένοι , ανήμποροι , είχαν έρθει στη Χάρη Της , ελπίζοντας στο ..θαύμα , απελπισμένοι άνθρωποι , που όμως ελπίζανε.πιστεύανε.
Στο μεταξύ , με τη μέθοδο της.ενδοεπικοινωνίας , έρχονταν διαρκώς και κάποιες ..πληροφορίες , γιά προηγούμενα θαύματα της Παναγίας , γιά 'αρρωστους που έγιναν καλά , γιά τυφλούς που βρήκαν το φως τους , και πολλά άλλα , που κυκλοφορούσαν από παρέα σε..παρέα , και φυσικά ανέβαζαν το θρησκευτικό ..συναίσθημα των προσκυνητών που με βαθειά-βαθειά κατάνυξη , παρακολουθούσαν τη θεία λειτουργία της ολονυχτίας.
Παραπίσω από μας , μιά χαροκαμένη μάνα , κρατούσε το παιδάκι της , μικρότερο από μένα , γύρω στα 4-5 , ατην αγκαλιά με στοργή , ενώ εκείνο συνέχεια έκλαιγε , χωρίς όμως να λέει ούτε μιά λέξη , ούτε μιά κουβέντα , κι' απ'ότι μάθαμε δεν μιλούσε , και γι'αυτό και τό'χε φέρει η καυμένη η μάνα , γιά να το βοηθήσει η Παναγιά , κι' άλλες ..κι' άλλες πολλές περιπτώσεις , που μαθαίναμε , όσο περνούσε η ώρα και προχώραγε η νύχτα , όσο γιά ..ύπνο , δεν ήταν δυνατόν ούτε να σκεφτεί κανείς κάτι τέτοιο , με τις συνθήκες που επικρατούσαν μέσα στην εκκλησία ..
Μέσα λοιπόν στο διαρκές ..βουητό , τους ψίθυρους , τις φωνές , τα κλάματα των παιδιών και την αφόρητη ζέστη , ήταν πολύ δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς και τις ψαλμωδίες , γιατί τότε , δεν υπήρχαν , ευτυχώς , μικροφωνικές εγκαταστάσεις , γι' αυτό μας έκανε μεγάλη εντύπωση , όταν κάποια στιγμή ακούσαμε ένα ..ψίθυρο : έρχεται ο δεσπότης , κι' αμέσως έγινε νεκρική..σιγή , απόλυτη σιγή , λες κι' όλοι έχασαν ταυτόχρονα τη φωνή τους , αμέσως εμφανίστηκε στην ωραία πύλη , ο Αθανάσιος , σχεδόν εξαγριωμένος , κατακόκκινος , φωνάζοντας : Δεν ντρέπεστε , μαζευτήκατε εδώ και φωνάζετε , και πολλά και .διάφορα , που έκαναν τους προσκυνητές , κυριολεκτικά , να..παγώσουν , και συνέχισε , διακόπτοντας τη λειτουργία , ενώ οι έρμοι οι παπάδες , έμειναν κάγκελο , αν και τον γνώριζαν καλά-καλά , όπως επίσης και οι προσκυνητές , λίγο-πολύ , αλλά στη συνέχεια δόθηκε η..χαριστική βολή , κάτι που εξήντα περίπου χρόνια ..κουβαλάω στην παιδική μου , τότε , ψυχή , κι' ακόμα δεν μπορώ , ούτε να το.καταλάβω , αλλά και περισσότερο να το..συγχωρήσω .
Μέσα λοιπόν στο ξέσπασμά του , ο δεσπότης , γνωστός γιά την αθυροστομία του , συν τοίς..άλλοις , εκστόμισε κι' αυτή τη φράση , που την άκουσα ολοκάθαρα και μούρθε .κεραυνός :.μαζευτήκατε εδώ μέσα και..κλάνετε .
Πάγωσα , όπως και όλοι , βέβαια η διαπίστωση αυτή δεν απείχε και πολύ απ' την πραγματικότητα , όχι , αλλά ο τρόπος που ειπώθηκε αυτή η φράση , ο χώρος και ο χρόνος , αλλά κυρίως ο άνθρωπος που την είπε , εμένα με συγκλόνισαν , κυριολεκτικά πάγωσα , κουβαριάστηκα φοβισμένος στην αγκαλιά της μάνας μου , που κι' αυτή , όπως και όλοι τριγύρω , έμειναν αποσβολωμένοι ..μουδιαμένοι , όλοι δεν πιστεύαμε στ' αυτιά μας.κι όμως ήταν μιά..πραγματικότητα..
Μιά πραγματικότητα , φίλοι μου , που κατέστρεψε , σε μένα τουλάχιστον , όλη την κατανυκτική ατμόσφαιρα και διάθεση , που είχε δημιουργηθεί , παρόλες τις δυσκολίες , τόσες ώρες μέσα στην εκκλησία , ανάμεσα στον κόσμο που προσευχόταν , σταυροκοπιόταν κι' έκανε συνέχεια ..μετάνοιες , δεν κξέρω , μπορεί η ανίδρασή μου να ήταν υπερβολική , μπορεί..μπορεί , πολλά μπορεί , πάντως δεν πείμενα ποτέ πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο , μέσα στην εκκλησία μάλιστα.και πιστεύω πως και σήμερα να συνέβαινε , και στην ηλικία που βρίσκομαι , πάλι η αντίδρασή μου θα ήταν η ίδια..
Απογοητευμένος , κομματιασμένος..κυριολεκτικά , αφού κάτι έσπασε μέσα μου , και κουρασμένος , φυσικά , απ' όλη την ταλαιπωρία της μέρας , αποκοιμήθηκα , δεν μπορώ , και μετά από τόσα χρόνια τώρα , πόση ώρα κοιμήθηκα , αλλά κάποια στιγμή , προς το πρωί , πετάχτηκα απ' τον ύπνο , η εκκλησία είχε..ξεσηκωθεί απ' τις φωνές των προσκυνητών , μιά απίθανη οχλαγωγία , φωνές , ψαλμοί , κλάματα , προσευχές και μιά η επωδός :.μίλησε ..μίλησε ..θαύμα..θαύμα..μίλησε .
Καθώς πετάχτηκα , απ' τον ύπνο , είδα τη μάνα μου κι' όλους τριγύρω , να σταυροκοποιούνται και να κλαίνε , φωνάζοντας ..Θαύμα.θαύμα..μίλησε το παιδάκι.κι' όλοι κοίταζαν πίσω μας , πρός το παιδάκι , που ανέφερα πριν , όλοι δε είχαν πέσει απάνω να δούν το θαύμα , ν΄ακούσουν το παιδί , ενώ η έρμη η μάνα τους φώναζε , έκλαιγε , προσευχόταν σε μιά κατάσταση..έξαλλη .
Δεν έμαθα ποτέ , ούτε το όνομα του παιδιού , ούτε από που ήταν , όπως επίσης δεν μπόρεσα να πλησιάσω , μέσα στην ..αναταραχή , γιά να δω με τα μάτια μου και φυσικά ν' ακούσω με τ' αυτιά μου το παιδί να ..μιλάει , το γεγονός αυτό όμως είχε περιορίσει τις άσχημες εντυπώσεις απ' το προηγούμενο περιστατικό με το δεσπότη , απάλυνε κάπως την απογοήτευση και την.θλίψη μου , δεν την εξάλειψε όμως , γιατί είναι , ακόμα και τώρα , ένα..αγκαθάκι στην ψυχή μου...Κ.-
Αθήνα , 1947 η 1948 , τετράχρονος η πεντάχρονος , τότε στο Νοσοκομείο Παίδων , από αριστερά ο αγαπημένος μου πατέρας , ξαδέρφες της μάνας μου που με 'χει αγκαλιά , ο αδερφός μου Γιώργος , κι' ο αδερφός της μάνας μου Γιώργος Κάρλος . Η αρρώστεια μου αυτή , ήταν η ατία να με..τάξει η μάνα μου στην Παναγία την Κουτσουριώτισσα και ..φυσικά να ζήσω όλα όσα σας διηγήθηκα παραπάνω .
Κώστας Ευθ. Καψάλης
Λιδορίκι