Eνώνουμε τη ΔΩΡΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ με τα ΑΛΠΙΚΑ ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ

Eνώνουμε τη ΔΩΡΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ με τα ΑΛΠΙΚΑ ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ
* Eνώνουμε τη ΔΩΡΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ με τα ΑΛΠΙΚΑ ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ. Είναι το blog έκφρασης όλων των Δωριέων.Γράφουν Σύλλογοι & Συμπατριώτες μας, από τα 55 χωριά της Δωρίδας.

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

 

                           ΠΕΡΙ ... ΑΣΥΛΟΥ  ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΙΝΩΝ ...



   Το θέατρο του παραλόγου , ζούμε αυτές τις μέρες , αγαπημένοι μας φίλοι , με τα " παιχνίδια " που παίζονται στην πλάτη αυτών των ταλαίπωρων λαθρομεταναστών , που " βρήκαν στέγη " , άκουσον άκουσον , στη Νομική σχολή , βέβαια το βρήκαν είναι εντελώς..τελείως ..ανέκδοτο , αφού είναι πια , γνωστό τοις πάσι , πως εκεί τους οδήγησαν κάποιοι καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατίας αλλά και ανθρωπιάς .
  Κάποιοι μονοπώλησαν την ευαισθησία και την ανθρωπιά , απλά και μόνο για να μένουν στην επικαιρότητα . Δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα , αγαπημένοι μας φίλοι αυτή τη " θλιβερή " μονοπώληση , με ταπεινά μάλιστα κίνητρα και ελατήρια , δεν δεχόμαστε μαθήματα ευαισθησίας από κανένα , και μάλιστα απ' τους κυρίους αυτούς .
  Βέβαια , δεν είναι και ιδιάτερα ευχάριστο το θέαμα που παρουσιάζει το κράτος και η Κυβέρνηση στην προκειμένη περίπτωση , σερνόμενο πίσω απ' τις ενέργειες αυτών των ανθρώπων , που τελικά θα αποβούν εις βάρος αυτών των καταταλαιπωρημένων συνανθρώπων μας , που ψάχνουν να βρούνε στον ήλιο μοίρα .
   Απ΄το σημείο όμως αυτό , μέχρι το σημείο που έφτασαν τα πράγματα , υπάρχει μεγάλη απόσταση , κι' αυτό έχει κυριολεκτικά εξαγριώσει όλους τους Έλληνες , πλην αυτών των έλαχίστων  " τουριστικών ..πρακτόρων " που κανόνισαν τη διακίνηση των θυμάτων , γιατί για θύματα πρόκειται , κλείνοντάς τους και.." ξενοδοχείο " , σε Πανεπιστημιακή αίθουσα .
   Απ΄την άλλη , η ελαχίστη αυτή μειοψηφία , μας κάνει και μαθήματα Νομικής συμπεριφοράς , ερμηνεύοντας , όπως θέλουν τους περί ασύλου Νόμους . Και εδώ , δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα να μας εξηγήσει τα περί ασύλου , γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι το άσυλο , τι ακριβώς σημαίνει η λέξη άσυλο , όπως επίσης και μπορούμε να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ , ασύλου , πολιτικού ασύλου και , φυσικά , Πανεπιστημιακού ασύλου .
   Ατύχησε ο κ. Γλέζος με τις..γνωμοδοτήσεις του , αλλά..ηθελημένα μάλλον , γιατί δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως κάνει τόσο ..χοντρό λάθος . Για ..." πάσα ενδεχόμενον " όμως , όπως λένε και οι..εγγράμματοι , δίμουμε παρακάτω ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΙΣ  ΕΝΝΟΙΕΣ : ΑΣΥΛΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΟ  ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ , όπως τουλάχιστον τις αναφέςρουν έγκυρες εγκυκλοπαίδειες . Όσο για τις δηλώσεις του κ. Γλέζου , δεν ΄θα θέλαμε να τις σχολιάσουμε , θα θέλαμε όμως να ρωτήσουμε τον κ.Γλέζο και όλους τους άλλους που συνέδραμαν , αλλά και σιγοντάρουν , αυτές τις ενέργειες , αν , έχουν καταλάβει τι κάνουν μ΄αυτές , και σε τι κινδύνους εκθέτουν τη χώρα μας , με το να λένε αυτά που λένε ...
   Ας το καλοσκεφτούν και να αναθεωρήσουν πριν είναι πολύ αργά...
   Σας δίνουμε τις δηλώσεις του κ. Γλέζου και παρακάτω τα περί ΆΣΎΛΟΥ - ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΣΎΛΟΥ ΚΑΙ..ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΎ , φυσικά ..
   Καλό  σας  βράδυ .......Κ.Κ.-
 

Μανώλη Γλέζος : Ασυλο - προσφυγή κάθε αδικημένου.

Ο Μανώλης Γλέζος με αφορμή τις αντιδράσεις για την κατάληψη της Νομικής από μετανάστες δηλώνει ότι το πανεπιστημιακό άσυλο καθιερώθηκε όχι μόνον ως χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, αλλά ως άσυλο - προσφυγή κάθε αδικημένου
Ολόκληρη η δήλωση του Μανώλη Γλέζου
"Όσο σκεπτικισμό κι αν δημιουργεί η προσφυγή των μεταναστών, να αναζητήσουν άσυλο στη Νομική Σχολή, είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω τα παρακάτω:
Το άσυλο, ως απαραβίαστος χώρος, επινοήθηκε ως ιδέα, ως πράξη κι εφαρμογή και ως λέξη από τους αρχαίους Έλληνες.
Παραμένει ως αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση των αρχών του δικαίου, ως ...
η πιο ανθρωπιστική ιδέα στην πορεία της ανθρωποποίησης του ανθρώπου.Το Πανεπιστημιακό άσυλο καθιερώθηκε, ιδιαίτερα, μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όχι μόνον ως χώρος ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, αλλά ως άσυλο - προσφυγή κάθε αδικημένου.
Οι μετανάστες προσφεύγουν σ' αυτό, για να επιστήσουν την προσοχή στο πρόβλημά τους. Δουλεύουν χρόνια τώρα στη χώρα μας και τους εκμεταλλεύονται οι πάντες, χωρίς να ρωτούν αν είναι παράνομοι.
Επιτέλους! Πρέπει το μεταναστευτικό πρόβλημα, από ελληνικό να γίνει ευρωπαϊκό".
 
             ΑΣΥΛΟ
   Στην αρχαιότητα άσυλο νομαζόταν κάθε ιερός χώρος ο οποίος παρείχε στον επισκέπτη του το δικαίωμα συλίας , δηλαδή ττης αποφυγής των επιπτώσεων της ανθρώπινης δικαιοσύνης , εφόσον τη ζητούσε .
   Στο νεότερο δίκαιο ά. ονομάζεται η προστασία που παρέχει το κράτος στους ξένους που εισέρχονται στα όρια του εδάφους του για να αποφύγουν τη δικαιοσύνη ή το πολιτικό καθεστώς της πατρίδας τους .
 
                  
             ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ  ΑΣΥΛΟ
   Το απαραβίαστο όλων των χώρων των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από τις κρατικές αρχές . Η ασυλία αυτή αναγνωρίστηκε για την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας , της ελεύθερης επιστημονικής έρευνας και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών .
   Η διαφύλαξή του επαφίεται στην ελεύθερη βούληση των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας , ενώ ααπαγορεύονται οποιεσδήποτε διακρίσεις , ιδεολογικές , κοινωνικές ή φυλετικές , κατά την παροχή ασύλου , οι οποίες παραβιάζουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του πολίτη .
   Το άσυλο μπορεί να αρθεί μόνο με την άδεια του αρμόδιου οργάνου του πανεπιστημίου ή όταν διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής . Το αρμόδιο όργανο για την άρση του ασύλου είναι τριμελές και αποτελείται από τον πρύτανη , έναν εκπρόσωπο του διδακτικού - ερευνητικού προσωπικού και έναν εκπρόσωπο των φοιτητών . Αποφασίζει με ομοφωνία και σε περίπτωση διαφωνίας συγκαλείται εκτάκτως η Σύγκλητος του ΑΕΙ την ίδια ημέρα , προκειμένου να αποφασίσει . Η απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των παρόντων .
   Οι παραβάτες της κατάλυσης του ασύλου τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών μετά από εγκληση του ανωτέρω οργάνου . Κατάλυση του ασύλου στη νεότερη ελληνική ιστορία έγινε στις 17 Νοενβρίου 1973 , στο Πολυτεχνείο , κατά τη διάρκεια της φοιτητικής εξέγερσης .

                   ΠΟΛΙΤΙΚΟ  ΑΣΥΛΟ
   Η παροχή ασύλου από κράτος σε πολίτη άλλης χώρας , επιδή διώκεται ή επειδή υπάρχει δικαιολογημένος φόβος να διωχθεί απο το κράτος του λόγω καταγωγής , της εθνικότητας , της θρησκείας ΄, της κοινωνικής τάξης ή των πολιτικών πεποιθήσεών του . Όποιος αιτείται πολιτικού ασύλου για τους ανωτέρω λόγους θεωρείται ότι προστατεύεται από τη σύμβαση της Γενεύης του 1951 και απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο απομάκρυνσή του από τη χώρα , μέχρι να εξεταστεί η αίτησή του .
    Στο ελληνικό δίκαιο , η αίτηση για την παροχή π.α. γίνεται στις αστυνομικές αρχές και υποβάλλεται από τον αλλοδαπό αυτοπροσώπως . Εάν η αίτηση απευθυνθεί σε άλλη κρατική αρχή , τότε αυτή είναι υποχρεωμένη να την παραπέμψει στην αρμόδια αστυνομική αρχή . Η αρχή π.α. προστατεύει και τα μέλη της οικογενείας του αιτούντος .




 Κώστας  Ευθ . Καψάλης
  Λιδορίκι
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου