Eνώνουμε τη ΔΩΡΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ με τα ΑΛΠΙΚΑ ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ

Eνώνουμε τη ΔΩΡΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ με τα ΑΛΠΙΚΑ ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ
* Eνώνουμε τη ΔΩΡΙΚΗ ΡΙΒΙΕΡΑ με τα ΑΛΠΙΚΑ ΒΑΡΔΟΥΣΙΑ. Είναι το blog έκφρασης όλων των Δωριέων.Γράφουν Σύλλογοι & Συμπατριώτες μας, από τα 55 χωριά της Δωρίδας.

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Η Αράχωβα πάντα είναι δημοφιλής προορισμός


Αντοχή ανάλογη με της Μυκόνου το φετινό καλοκαίρι εμφανίζει η Αράχοβα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

 Οι ξενοδόχοι της περιοχής έριξαν τις τιμές και η ζήτηση εμφανίζεται αντίστοιχη με πέρυσι, όταν τα καταλύματα εμφάνισαν, τελικά, πληρότητα 90%.

Αβεβαιότητα όμως, στα όρια του πανικού, επικρατεί στις τάξεις των ξενοδόχων στους άλλους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, όπως τα Καλάβρυτα και το Καρπενήσι, που βασίζονται στην αγορά της Αθήνας, αλλά και το Πήλιο, που αντλεί πελατεία από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην Αράχοβα οι ξενοδόχοι έκαναν μερικά βήματα πίσω στις τιμές, σε μια προσπάθεια να σώσουν την παρτίδα των εορτών, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, κινδύνευαν να μείνουν χωρίς πελάτες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων της περιοχής, Γ. Γεωργακό, οι τιμές έχουν μειωθεί 30% σε σχέση με πέρυσι και τα δωμάτια στις μονάδες τριών και τεσσάρων αστέρων κοστίζουν 90-140 ευρώ. Νερό έβαλαν στο κρασί τους και τα ακριβότερα ξενοδοχεία της περιοχής, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, έριξαν τις τιμές τους στα 200 ευρώ το δωμάτιο, έναντι 300 ευρώ πέρυσι.

Για να αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων από τη μείωση των τιμών, οι ξενοδόχοι ζητούν από τους πελάτες να κάνουν κρατήσεις υποχρεωτικά για τρεις ή και τέσσερις διανυκτερεύσεις. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ξενοδόχων, ωστόσο, τις καθημερινές -από την Κυριακή μέχρι την Πέμπτη- οι τιμές είναι μειωμένες 50% και τα περισσότερα δωμάτια κοστίζουν 60-80 ευρώ.

Στα Καλάβρυτα η εικόνα εμφανίζεται εντελώς διαφορετική. Τα τηλέφωνα...

...άρχισαν να χτυπάνε για πληροφορίες αμέσως μετά τις εκλογές, αλλά ακόμα κι αυτά είναι αρκετά λιγότερα από πέρυσι. Στις 2.000 κλίνες δύο και τριών αστέρων που υπάρχουν στην περιοχή οι τιμές μειώθηκαν, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, κατά 10-15%. Παρ' όλα αυτά, στα τριών αστέρων οι τιμές παραμένουν στο επίπεδο των 90-140 ευρώ. Οι υποψήφιοι πελάτες, ωστόσο, εμφανίζονται εξαιρετικά προσεκτικοί και αντιδρούν ζητώντας να κάνουν κράτηση μόνο για δύο μέρες, το διήμερο των Χριστουγέννων. Και, επειδή οι λίστες κρατήσεων των περισσότερων ξενοδόχων είναι σχεδόν άδειες, δηλώνουν έτοιμοι να το δεχθούν για να γλιτώσουν τα χειρότερα.

Στο Καρπενήσι η μείωση κρατήσεων φθάνει το 15-20% σε σχέση με πέρυσι και οι ξενοδόχοι ετοιμάζονται να δεχθούν ακόμα και δελτία κοινωνικού τουρισμού για τις μέρες των εορτών -κάτι αδιανότητο τα προηγούμενα χρόνια. Τα καλά ξενοδοχεία της περιοχής υπέστησαν μεγάλη ζημιά από την «εξαφάνιση» των συνεδρίων των φαρμακευτικών εταιρειών, τα οποία αντιπροσώπευαν το 40% του τζίρου τους. Για τις γιορτές, οι ξενοδόχοι αναφέρουν ότι οι πελάτες που ζητούν πληροφορίες αναβάλλουν για αργότερα τις κρατήσεις, περιμένοντας να πέσουν οι τιμές.

Η πτώση στις τιμές

Οι ξενοδόχοι δεν έχουν «κλειδώσει» τις τιμές τους και περιμένουν να τις «ρίξουν» ανάλογα με τη ζήτηση που θα υπάρχει. Στις μονάδες δύο αστέρων τα δωμάτια κοστίζουν 60-90 ευρώ, στα τριών αστέρων 70-120, ενώ στα πεντάστερα οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 150 και 250 ευρώ.

Θορυβημένοι από τη χαμηλή ζήτηση εμφανίζονται οι ξενοδόχοι του Πηλίου. Οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων έχουν ρίξει τις τιμές και περιμένουν, όπως και πέρυσι, οι κρατήσεις να αυξηθούν σημαντικά λίγες μέρες πρις από τις γιορτές.

Οι μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων, που πέρυσι ζητούσαν 150 ευρώ για τα δωμάτιά τους, φέτος «κατέβηκαν» στα 120 ευρώ. Αντίστοιχα, στα ξενοδοχεία δύο και τριών αστέρων οι τιμές εμφανίζονται στο επίπεδο των 75 ευρώ έναντι 90 ευρώ πέρυσι. Οι επισκέπτες, πάντως, που θα επιλέξουν να μείνουν περισσότερο από δύο ή τρεις μέρες θα βγουν κερδισμένοι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Μαγνησίας, Κ. Λεβέντη, η διαμονή σε ξενοδοχείο τριών αστέρων μπορεί να κοστίζει 50 ευρώ τη βραδιά αν η κράτηση αφορά πέντε διανυκτερεύσεις.

Στα Γιάννενα και την ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου τα δωμάτια στα καλύτερα καταλύματα κοστίζουν 180-200 ευρώ και -παρά την κρίση- είναι τα πρώτα που αρχίζουν να γεμίζουν για τις γιορτές.

Η μείωση της κίνησης, πάντως, είναι δεδομένη σε σχέση με πέρυσι και τα ξενοδοχεία των Ιωαννίνων ιδιαίτερα πλήττονται από την κατακόρυφη μείωση των διερχόμενων επαγγελματιών (πωλητές και άλλα στελέχη επιχειρήσεων), οι οποίοι αντιπροσώπευαν το 70% περίπου της πελατείας των ξενοδοχείων της πόλης.

Από το enet.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου